Conform publicației Bihoreanul, scandalul de la vârful APIA a explodat în martie 2018 când, Bogdan Hodișan șef birou APIA subordonat lui Florian Pavel, și fiu al șefului Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan, a preluat de la o colegă plecată în concediu de maternitate dosarele fermierilor cu peste 50 hectare de teren care solicitau subvenţii, fiind obligat să verifice dacă au cultivat ceea ce declaraseră în acte. Acesta a descoperit nereguli însă în eșantionul de control care conținea și o suprafață de 100 de hectare aparținând companiilor unui fermier din zona Salontei, Erdei Ioan Robert. Această suprafață în octombrie 2017 era nelucrată dar declarată ca fiind însămânțată cu porumb, iar ulterior un coleg, modificase evidenţele APIA cum că ar fi fost cultivată cu plante de nutreţ.  În urma controlului din teren, s-a constatat că suprafața care valora în acte ca și subvenție 220 de Euro per hectar era populată de buruieni.

Conform Bihoreanul, Bogdan Hodişan a descoperit că modificările în sistemul electronic al APIA le făcuse un coleg, Gheorghe Leucea, care nu avea acest drept. „Consider acest fapt ca fiind o încercare de fraudare”, l-a sesizat el pe şeful ierarhic, Cristian Câmpan, dar „acesta m-a bălăcărit şi m-a obligat să dau drumul la dosar, aşa că m-am adresat şefului instituţiei, Florian Pavel”. Directorul, însă, i-a cerut să amâne înregistrarea sesizării. „În acea perioadă urma un audit european şi mi-a spus că aş face rău instituţiei şi, implicit, ţării”. a declarat pentru Bihoreanul Hodișan Jr.

Presat de șefii ierarhici, tânărul Hodișan a avizat cererea fermierului, dar a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă. Din acel moment, a declarat Hodișan Jr, „ma simt vânat continuu”, precizând de asemena că șeful APIA, Florian Pavel, l-a contactat pe tatăl său, Hodișan jr, transmițând „să-și strunească băiatul. ”

Transmiterea sesizării lui Hodișan jr nu a adus nici un fel de reacție a Direcţiei Generale de Control, Antifraudă şi Inspecţie din Ministerul Agriculturii, în schimb, o instituție puternic verificată de numeroase controale a devenit Direcția Agricolă Bihor condusă de Hodișan Senior. „Chiar săptămâna trecută, cei de la Minister s-au întors la Oradea să ceară noi note de relaţii despre mine. Fraudarea fondurilor pare să nu-i intereseze, dar mie mi-au făcut şi plângere penală pentru subminarea economiei naţionale” a declart pentru Bihoreanul Hodișan Sr. De altfel, acesta a fost șicanat chiar de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, când în plin focar de pestă porcină, Directorul Direcției Agricole Bihor, Hodișan Sr. a disemniat presei locale un comunicat al Ministerului Agriculturii  în baza unei directive semnate chiar de ministrul Petre Daea, privind distrugerea porumbului infestat cu virusul pestei porcine africane, pentru evitarea răspândirii bolii. Atunci Hodișan Sr. a fost acuzat datorită acestui gest de subminarea economiei naționale, dar această plangere a fost retrasă după ce scandalul a devenit public.

Bănuielile Șefului Direcției Agricole privind mușamalizarea neregulilor descoperite de fiul său par a fi justificate, întrebându-se :”Dacă fermierul care a primit subvenţie nelegal nu cotizează la nimeni din APIA, de ce a fost acoperit?” Bănuieli privind aceste „cotizații” sunt întărite de declarațiile unui fost subaltern a lui Pavel care a declarat pentru Bihoreanul că taxa angajații direcției agricole cu diverse sume de bani pentru pretexte ce nu țin de activitatea instituției, cum ar fi  „Că vine mama lui Daea în Felix, că vine o delegaţie de la Minister, că pentru protocol, că pentru partid [PSD]…”, povestește Ioan Bodea, fost adjunct APIA Bihor.

Șeful APIA Bihor, Florian Pavel neagă toate acuzațiile care îi sunt aduse și spune că nu ar fi în vre-un conflict cu membrii familiei Hodișan. Legat de problema descoperită de Hodișan Jr., Pavel a declarat pentru Bihoreanul că n-a avut nicio implicare, ba a şi dispus cercetarea administrativă a funcţionarului Leucea, penalizat astă-toamnă cu 10% din salariu pe trei luni şi mutat la o structură unde nu mai are contact cu fermierii. „În ce priveşte ancheta DACIS, eu nu am nicio calitate pentru a interveni asupra termenului şi modului de soluţionare”, a concluzionat șeful APIA.

În urma tentativelor publicației Bihoreanul de a afla ce s-a întâmplat cu sesizarea de fraudă înaintată de Hodișan Jr, răspunsurile oficiale au fost vagi și în mare parte formate din promisiuni: „în urma verificărilor (…), la această dată, Direcţia Antifraudă, Control Intern (DACI), structura specializată de control din cadrul APIA Central, a finalizat verificările, urmând să transmită rezultatul acestora DLAF, DGCAI şi petentului”.