Părinții din România cheltuie în prezent cu aproape 45% mai mult pentru educația copiilor faţă de cât cheltuiau în anul 2021 și triplu față de costurile pe care le suportau în acest scop în anul 2018, conform rezultatelor unui studiu realizat de organizația Salvaţi Copiii.

Concluziile studiului arată că cei mai mulţi bani sunt cheltuiți de părinți pe meditaţii, care au apărut şi la ciclul primar.

În medie, părinții sunt nevoiţi să plătească aproape 10.000 de lei pe an pentru meditaţii, after school şi materiale didactice.

Prin urmare, în comparație cu situația din anul 2021, costul mediu anual suportat de părinţi pentru educaţia copiilor a crescut cu aproximativ 3.100 de lei, până la 9.818 de lei anual.

Cele mai importante creşteri sunt cele legate de meditaţii – aproximativ 3.700 de lei şi after school – aproximativ 2.500 de lei, potrivit Agerpres.

În acest context, Salvaţi Copiii România a atras atenţia asupra discriminării la care sunt supuşi copiii din medii vulnerabile şi a propus o serie de măsuri menite să restabilească accesul egal al tuturor copiilor la educaţie de calitate.

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta copilului

Rezultatele studiului mai arată că odată cu vârsta copilului crește și costul mediu total anual, de la 6.803 lei în cazul ciclului primar, la 10.781 de lei la gimnaziu şi 12.119 de lei la liceu.

În comparaţie cu rezultatele analizei anterioare, se observă o creştere de 44,33% a costului total mediu acoperit anual de familie pentru şcolarizarea fiecărui copil.

Conform Salvați Copiii România, această modificare este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consultarea anterioară a avut loc la începutul anului 2021, când trecerea la educaţia online generase „o creştere uriaşă” a cheltuielilor familiilor, mai ales pentru dispozitive şi echipamente periferice.

Cât cheltuie părinții într-un an pentru educația copiilor, în România

Printre recomandările formulate de Salvaţi Copiii România se numără: dezvoltarea şi implementarea imediată a unui sistem naţional de monitorizare şi intervenţie timpurie pentru identificarea şi sprijinirea elevilor în risc de abandon şcolar, cu focus special pe vulnerabilităţile socio-economice; identificarea şi monitorizarea vulnerabilităţilor individuale ale fiecărui elev şi monitorizarea impactului acestora asupra parcursului educaţional; și alocarea substanţială de resurse pentru programele de educaţie remedială.

Sondajul de opinie a fost făcut pe grupuri ţintă formate din părinţi care au copii de vârstă şcolară, de la clasa pregătitoare la a XII-a. Selecţia copilului despre care s-a răspuns în chestionar a fost făcută prin metoda zilei de naştere, iar perioada de culegere a datelor a fost septembrie – decembrie 2024.