Primăria Oradea a semnat vineri, 9 august 2019, cu firma SC Euras SRL din Satu Mare, contractul de lucrări pentru reabilitarea clădirii primăriei.

Urmează ca în această săptămână firma să constituie garanția de bună execuție. „Ne propunem ca în 20 august să predăm amplasamentul constructorului, urmând ca până la finalul lunii august să demareze lucrările”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Termenul de execuție este de 18 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, iar valoarea contractului de lucrări este de 14.842.272,29 lei (fără TVA).

Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, care face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea și se regăsește pe Lista monumentelor istorice 2016.

Clădirea are o suprafață de 5.508 mp, suprafața construită a clădirii este de 1.137,40 mp și a terenului exterior clădirii de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului.

Lucrările vor începe cu reabilitarea Turnului Primăriei, a fațadei și a acoperișului dinspre str. Tudor Vladimirescu și vor continua cu reabilitarea întregii fațade a clădirii primăriei.

Investiția are în vedere readucerea la forma inițială a acoperișului clădirii la aripa dinspre Piața Unirii – partea centrală și aripile laterale, realizarea de reparații la întreg acoperișul clădirii, reabilitarea fațadelor principale ale clădirii (dinspre Piața Unirii, str. Primăriei, str. T. Vladimirescu), inclusiv Turnul Primăriei, reabilitarea fațadelor secundare ale clădirii dinspre curțile interioare.

În interior vor avea loc lucrări de amenajare a mai multor spații din aripa clădirii dinspre Piața Unirii.

Pentru ca imobilul să se transforme într-un spațiu de atracție turistică se are în vedere reabilitarea următoarelor spații: reabilitarea accesului principal în instituție dinspre Piața Unirii, reabilitarea scării de onoare de la intrare cu cele trei rampe, reabilitarea coridorului principal de la etajul I (între biroul primarului și biroul viceprimarului), readucerea la forma inițială a Sălii „Traian Moșoiu”, inclusiv consolidarea tavanului acestei săli, reabilitarea sălii „Rimanoczy Kalman” împreună cu antecamera acesteia, reabilitarea biroului primarului și a consilierilor acestuia, reabilitarea fațadelor din curtea interioară.