19 noi cazuri de rujeolă au fost confirmate, până la sfârșitul săptămânii trecute, în județul Sălaj. Potrivit ultimelor date publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT), în intervalul 01.06 – 05.06.2020 au fost raportate încă 28 de cazuri nou confirmate în 5 judete. 

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, raportate până vineri, 5 iunie 2020, a fost de 20.150, din care 64 de decese. ”Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni, iar confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie trei săptămâni”, se precizează în raport.

Astfel, ultimele 28 de cazuri confirmate au fost înregistrate în: Sălaj – 19, Bihor – 4, câte 2 în Iași și Satu Mare și un caz în Neamț. 

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat de la începutul epidemiei la copiii nevaccinaţi. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

Sursa: Realitatea de Salaj