Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici – faza proiect tehnic de execuție pentru obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa II” .

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul proiectului integrat „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piata Emanuil Gojdu – Piața Cetate, Oradea”.

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Oradea prin crearea unui coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu – Piața Cetate, printr-o abordare integrată bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Oradea.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici urmează derularea procedurii de licitație pentru realizarea lucrărilor. Valoarea totală a investiției este 41.333.948,69 lei inclusiv TVA, iar durata de realizare a investiției este 15 luni.

Implementarea acestui proiect va rezolva deficiențele de trafic care afectează semnificativ transportul public, Piața Emanuil Gojdu fiind punctul de întâlnire a peste 80% dintre traseele de tramvai și autobuz din municipiul Oradea.

Prin implementarea proiectului se vizează reorganizarea traficului în zona Pieței E. Gojdu și a Parcului 1 Decembrie, prin separarea fluxului de circulație rutieră de cea pietonală și liniile de tramvai, prin construirea de drumuri cu benzi dedicate transportului public de călători și prin redirecționarea în subteran a altor fluxuri de circulație rutieră existente.

Se va asigura în acest fel separarea acestui tip de circulație de liniile de tramvai pe întreaga lungime a acestora în zona proiectului, prin subtraversare (drumuri cu bandă dedicată pentru autobuze) sau prin treceri la nivel cu liniile de tramvai și se va reamenaja infrastructura rutieră la care se intervine în acest scop prin bretele și benzi de încadrare.