Într-o postare pe facebook primarul liberal al orașului Ștei, Iulian Balaj, face un bilanț intermediar al mandatului său de primar. Astfel, s-au semnat contracte de finanțare pentru 8 proiecte dar mai sunt depuse spre evaluare la unitățile autorităților de management încă o serie de proiecte pentru care primarul speră să fie semnate contracte cât de curând.

Proiectele pentru care s-au semnat deja contractele sunt:

1. POR AXA 5.2, proiectul „Amenajare zonă de agrement Lac Ștei”, cu valoarea de 3.940.374,59 lei și este în faza semnării contractului de execuție a lucrărilor cu câștigătorul licitației. Este posibil ca lucrările să înceapă chiar din acest an.

2. POR AXA 3.2, proiectul „Realizarea de piste de biciclete, spații pietonale și piațete în orașul Ștei”, în valoare de 11.849.807,33 lei, a fost evaluat și luni, 29 Octombrie 2018, primarul orașului Ștei este invitat să semneze contractul de finanțare cu autoritatea de management, după care vor începe procedurile de atribuire prin licitație a lucrărilor. În funcție de derularea acestora este posibil ca lucrările să înceapă în primăvara anului următor, iar ca aplicabilitate include 9 străzi în special din orașul istoric (orașul rusesc).

3. Proiectul „Lucrări de modernizare în Stația de tratare a apei”, în valoare de 1.400.000 lei, în curs de executare, se va finaliza probabil în 2019, constă în montarea unui decantor cu filtre lamelare în stație pentru reducerea turbidității apei în situație, când apa din coloana de aducțiune este foarte afectată de torenții care aduc aluviuni la priza de apă.

4. Proiectul „Extindere de rețele de apă și canalizare în orașul Ștei” în valoare de 6.736.404 lei este o lucrare atribuită în urma efectuării licitației, iar execuția va demara la începutul anului 2019. Prevede montarea racordurilor la rețelele construite și neracordate, iar printre lucrările de extindere majore include și construirea de rețele de apă și canalizare în zona viitorului parc industrial și zona lacului Ștei precum și în alte zone neracordate.

5. Proiectul „Modernizarea unui drum existent spre Stația de tratare a apei și fostul Aeroport, pășune și Zona de agrement Lac Ștei”, în valoare de 1.239.147 lei, este o lucrare atribuită prin licitație, care va demara probabil în primăvara următoare și prevede reabilitarea și modernizarea drumului care pleacă din DN 76 pe strada Zorilor și apoi se bifurcă înspre Lacul Ștei și Stația de tratarea apei.

6. Proiectul „Construire pod peste Crișului Băița de pe Aleea Miron Pompiliu Ștei”, în valoare de 3.260.420 lei, este un proiect atribuit prin licitație iar lucrările vor demara anul următor. Acest pod rutier, cu circulație pe două benzi, va face legătura între Aleea Miron Pompiliu și șoseaua de centură a orașului Ștei, pe strada 13 Septembrie, care trece pe lângă stadionul Oțelul (lângă actualul pod din fier, pietonal). Este necesar pentru mobilitatea conducătorilor auto, care nu vor mai fi obligați să ocolească parcurgând distanțe mari pentru a ajunge în zona firmei Hiperion.

7. Proiectul „Reabilitare Colegiul Național Avram Iancu” în valoare de 1.414.060 lei este o investiție care urmează să fie scoasă la licitație și prevede toate lucrările pentru reabilitarea clădirii colegiului.

8. Proiectul „Reabilitare și modernizare Grădiniță Ștei” în valoare de 1.080.738 lei cuprinde lucrările de reabilitare a clădirilor de la grădinița de pe strada Tineretului. Această lucrare urmează să fie scoasă la licitație.

În același bilanț, primarul Balaj abordează și subiectul distribuției de gaz pentru locuitori: ”putem spune că orașul nostru are toate documentele pregătite și că așteptăm normele de aplicare a legii după care o vom analiza etapele următoare și le vom parcurge pas cu pas. Pentru mine, pentru Consiliul Local și pentru Primăria Ștei, introducerea gazului este cel mai important proiect în acest moment!” Redăm mai jos poziția domnului primar:

”Încep prin a vă informa că în iunie 2012, atunci când am preluat conducerea primăriei orașului, concesiunea de gaze în orașul nostru fusese atribuită unei firme cu sediul în Italia(Melfi). Această firmă din Italia, venită tocmai în Stei, avea un contract de concesiune semnat cu Ministerul Energiei, care organizase licitația pentru orașul Ștei după Legea 123/2012 și cu greu am reușit să-i determinam pe administratorii săi să-l rezilieze, după ce 7 ani nu facuseră nimic din lucrările asumate prin contract. Rezilierea contractului dintre firma italiană si Ministerul Energiei s-a facut la începutul acestui an (2018), după care am demarat toate formalitățile pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate, pe care l-am finalizat obținând și toate avizele necesare de la autoritățile competente(CNAIR, SNCFR, Apele Române, Electrica, etc). Acest studiu de fezabilitate vizează exclusiv Orașul Ștei și zona viitorului parc industrial care este amplasat lângă DN 75 și în proximitatea depozitului de explozibili.

Chiar dacă are „toate temele pregătite” Primăria Ștei nu poate scoate la licitație concesiunea de gaze pentru oraș conform Legii 123/2012 și la cererea mai multor primării din întreaga țară această lege s-a modificat și completat în acest an, cu Legea 167/10 iulie 2018, pentru ca primăriile să poată organiza atribuirea distribuției de gaze și Ministerul Energiei să nu mai aibă acest atribut.

Deci în acest moment primăria orașului nostru este pregătită să facă atribuirea distribuției de gaze pentru oraș, dar acest lucru nu poate fi realizat deoarece nu au apărut încă normele de aplicare la Legea 167/2018, care a fost promulgată în 29 iulie de președintele țării. Normele metodologice vor stabili modalitatea prin care va putea fi atribuită concesiunea de gaze către populație, instituții și societăți comerciale în orașul nostru, sunt în dezbatere publică și avem promisiunea ca se vor publica în câteva săptămâni.

Magistrala de gaz la care se vor racorda toate primăriile și firmele particulare constituite în consumatori individuali pornește din zona Salonta-Ciumeghiu, are terminalul în satul Hotărel și NU STRĂBATE TERITORIUL orașului Ștei. Pentru ca orașul Ștei să se racordeze la această magistrală este nevoie să dețină o suprafață de teren pe care să construiască „Stație de reglare măsurare și predare”(denumită SRMP) și aici ar exista două posibilități:
1. Să-și amplaseze această stație (SRMP) în orașul Ștei cu acces direct dintr-un drum public, unde ar dispune de teren fără să mai fie nevoie să-l cumpere, dar până în orașul Ștei ar necesita să construiască o conductă de aducțiune din magistrală până la acest teren.Întreaga investiție: teren, aducțiune și SRMP vor fi predate după aceea, conform normelor legale, definitiv și cu titlu gratuit, societății Transgaz, care devine proprietar.
2. Să cumpere un teren în satul Hotărel în zona prin care trece magistrala, care să aibă acces direct dintr-un drum public (accesul direct este o condiție impusă de Transgaz pentru aprobarea proiectului) și să construiasca aici această stație (SRMP). Și această investiție, teren și SRMP vor fi predate cu titlu gratuit societății Transgaz, care devine proprietar.

În cazul societăților comerciale care au platforme industriale și îndeplinesc anumite condiții, atât Legea 123/2012 cât și Legea 167/2018, dau posibilitatea ca aceste societăți să își constitue un „sistem de distribuție închis” și să-și introducă pe cheltuială de la bugetul propriu o rețea particulară de distribuție, doar pentru consumul propriu.Astfel, în urmă cu câți ani firma Transilvania și-a introdus gaz la platforma industrială de la Sudrigiu. În România majoritatea firmelor care au platforme industriale au un sistem de distribuție închis.

Recent SC European Food și-a constituit un sistem de distribuție închis aprobat conform legii de Transgaz și a solicitat Consiliului Local Ștei acordul pentru amplasarea in subteran pe o portiune a domeniului public al orașului, a rețelei de alimentare a platformei industriale proprii, care traversează orașul, de lânga Stația de epurare a orașului și până la această platformă.

Ținând cont că este cel mai mare angajator din orașul Ștei, virează sume substanțiale bugetului local și bugetului de stat și de faptul că îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru a fi autorizat consumator individual dacă își crează acest sistem de distribuție închis, Consiliul Local al orașului Ștei a aprobat această cerere. Acest lucru nu aduce nici un fel de prejudicii orașului, ci dimpotrivă orașul nostru are posibilitatea de a beneficia de anumite avantaje create în urma unei prime investiții făcute de către SC European Food. În țara noastră sunt foarte multe firme racordate la rețeaua de gaz care s-au constituit consumatori individuali și care, evident, au obținut instalarea în subteran pe domeniul public a rețelelor.

Această investiție pe care firma European Food o va face constă într-o rețea de aducțiune de 400 m și o suprafață de teren, pe care va fi amplasată o stație de transformare (SRMP). Terenul pe care va fi amplasată investiția este în proximitatea Stației de epurare, cu acces direct din drumul care duce la această stație. Odată finalizată această investiție, ea va fi predată societății Transgaz, care va deveni proprietar atât pe teren cat și pe aducțiune. Din acest punct va începe rețeaua de distribuție construită de către European Food, care va fi proprietar doar pe rețeaua de la SRMP până la fabrică, iar aducțiunea, terenul și stația(SRMP) vor fi proprietetea Transgaz.

Īntr-un cuvânt, investiția facuta de European Food va oferi și orașului nostru posibilitatea de a opta pentru A TREIA VARIANTĂ DE RACORDARE la magistrala de gaz, eliminând niște costuri substanțiale, pe care le-am putea avea cu această aducțiune și cu terenul aferent, absolut necesar.”

Legat de planurile de viitor, primarul Balaj se arată încrezător că în 2-3 ani orașul Ștei va avea un parc industrial, la al cărui PUZ se lucrează iar turismul local se va dezvolta punându-se în valoare patrimoniul cultural al orașului. Domnul primar are în plan aderarea la o asociație de orașe din mai multe țări europene, cu sediul la Forli (Italia), numită Ruta Culturală Europeană ATRIUM, prin care se va putea prezenta arhitectura totalitaristă de tip sovietic a orașului Ștei, dar și alte obiective turistice de interes din zonă. Astfel, se dorește ca economia și turismul să fie fi motoarele de dezvoltare care vor genera apariția de noi investitori în oraș.

În final, primarul liberal transmite un mesaj pentru locuitorii orașului: ”Vă rog să priviți cu încredere și răbdare toate aceste proiecte și să fiți alături de noi în programul de revigorare a orașului.”