Primarul Ilie Bolojan, împreună cu reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, episcopul Virgil Bercea, a susținut azi, 28 august 2018, o declarație de presă comună în curtea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, cu privire la măsurile care se vor lua ca urmare a incediului de vineri, 25 august,  care a afectat grav unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea.

„Este foarte greu să îmi adun gândurile, este o dramă pentru Episcopie, pentru că e adevărat, e proprietatea noastră, dar este și o dramă care s-a întâmplat orașului Oradea”, a spus episcopul Virgil Bercea în deschiderea declarației de presă. „D-voastră știți cât de greu s-a lucrat aici, cu ce eforturi am reușit să facem acest edificiu să strălucească în mijlocul orașului. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să nu îngenunchem, ci să mergem înainte, să putem să îl reconstruim. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am văzut multă disponibilitate din partea orădenilor, din partea întregii țări”, a spus, vizibil afectat, episcopul.

Primarul Ile Bolojan a precizat că, având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat, Primăria Oradea a căutat împreună cu Episcopia Greco-Catolică soluții pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, dar și pentru redarea ei orădenilor, așa cum a fost și proiectul inițial al Episcopiei de o transforma într-un centru cultural. „Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată, iar pe de altă parte să aibă o funcțiune publică, să fie un centru cultural pentru orădeni. În acest sens, Primăria Oradea va urma să ia în administrare această clădire, să parcurgem procedurile necesare pentru reabilitarea ei. Am convenit de principiu, ca acest proces de preluare în administrare să se facă pe 20 de ani, să realizăm împreună etapa de colectare de fonduri în așa fel încât cei care doresc să participe la reabilitarea acestei clădiri – și fac pe acestă cale un apel către toți orădenii și către toți cei care doresc să sprijine reabilitarea acestei clădiri – să o facă prin conturile care deja au fost anunțate de către Episcopie. Având în vedere suma mare de bani care va fi necesară, ținând cont de distrugerile mari care se văd, e foarte probabil să fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de către Consiliul Local Oradea, după ce se termină perioada de colectare”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Palatul Episcopiei va deveni Centru Cultural

Pentru perioada următoare, primarul Ilie Bolojan a estimat următorul parcurs: după finalizarea cercetărilor pe care le desfășoară Poliția și Parchetul privind cauzele acestui incendiu, se va trece la prima etapă, care va consta în curățarea molozului din interior și în realizarea unei expertize de rezistență care va arăta ce trebuie făcut în continuare, se va trece apoi la etapa a II-a, care presupune punerea în siguranță a clădirii pentru acestă iarnă – lucrare care va viza acoperișul, planșeele și care se va realiza în regim de urgență. În a treia etapă, în baza unui proiect de reabilitare se va trece la reabilitarea propriu-zisă a clădirii, cu tot ce înseamnă partea de interioare și toate celălalte spații (spații de conferințe, zonă de muzeu, bibliotecă), astfel încât clădirea să fie redată orădenilor sub forma unui Centru Cultural.

„Mulțumesc anticipat tuturor celor care și-au manifestat sprijinul, îi mulțumesc d-lui ministru al Culturii, dl George Ivașcu, pentru că a sunat duminică și ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar și celorlalte autorități publice și companii care și-au manifestat disponibilitatea de a susține prin fonduri sau prin alte intervenții reabilitarea clădirii”, a încheiat primarul Ilie Bolojan

 

Conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Primăria municipiului Oradea, prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, și Episcopia Greco-Catolică de Oradea au deschis conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Cei care vor să facă donaţii au la dispoziţie următoarele conturi la Banca Transilvania, Sucursala Oradea:

 

FUNDAȚIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEȚUL BIHOR

EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002

USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001

RON – RO69BTRLRONCRT0078504007

SWIFT: BTRLRO22

 

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401

RON – RO31BTRLRONCRT0463151401

USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401

CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401

GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401

HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401

SWIFT: BTRLRO22