Primăria Oradea a găzduit ieri, 10 mai, în sala mare de ședințe, Conferința „Bihorul – strajă la hotare” organizată de patru licee din Oradea, respectiv Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga și Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.

Conferința a început cu un moment solemn, respectiv cu intonarea imnului de stat  de către Corul Liceului ortodox „Diacon Nicolae Firu”, coordonat de părintele profesor Ștefan Lakatos.

Coordonatoarea și moderatoarea evenimentului a fost d-na profesor Livia Ghiurcuța, profesor de istorie la Liceul Teoretic Aurel Lazăr.

Aceasta s-a adresat celor prezenți: „Ne-am adunat azi, în sala mare a Primăriei Oradea, patru licee cu suflet, pentu ca prin prezentările noastre să ne amintim semnificația a două zile importante pentru istoria poporului nostru: ziua de 9 mai și ziua de 20 aprilie. Mulțumesc consilierului local Morar Grigore, care este azi alături de noi și care ne-a susținut și în proiectul nostru cu Basarabia. Totodată, mulțumesc d-nei Otilia Filip – profesor de istorie la Liceul Teoretic Lucian Blaga, d-nei Livia Ivan – profesor de istorie la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și d-lui profesor de istorie Florin Oros de la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, mulțumesc elevilor pentru efortul și implicarea lor, mulțumesc părinților care au fost prezenți în sală alături de noi”.

În cadrul conferinței au luat cuvântul următorii elevi: de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr: Ștefan Matei – elev în clasa a V-a, cu tema „Eroismul neamului românesc la 1877 – 1878” și Romina Fetea – elevă tot în clasa a V-a, cu tema „În apărarea fruntașilor țării – scurtă incursiune prin cuvintele și ideile unor bravi bihoreni”; de la Liceul Teoretic Roman Ciorogariu:  Gabriel Țoța –  elev în clasa a XII-a A, cu tema „Tripla semnificație a zilei de 9 mai” și Dalia Ilea – elevă în clasa a XI-a A, cu tema „Desăvârșirea eliberării Bihorului și a Oradiei la 20 aprilie 1919″; Liceul Teoretic Lucian Blaga  – elevele Georgiana Crainic și Recheșan Carmen”, cu tema „Viața mea este a poporului meu” și de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu – eleva Dalia Moșuț cu tema „Campania din 1919 în Ungaria”.

Conferința s-a încheiat în acordurile unor frumoase melodii patriotice interpretate de Corul Liceului ortodox „Diacon Nicolae Firu”, coordonat de părintele profesor Ștefan Lakatos.