În cadrul bunei colaborări interinstituţionale, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a desfăşurat în aceste zile o activitate informativ – preventivă la Centrul Social Multifuncţional Nufărul şi Centrul Social Multifuncţional Rogerius II.

Beneficiarii centrelor, persoane vârstnice în mare parte, au fost informaţi de către dna Ioana Indrieş – comisar şef în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu privire la diferite tipuri de furturi.

Au fost evidenţiate tipurile de furt la care sunt expuse persoanele fizice în general dar şi specificul furturilor care au loc în perioada sezonului estival.

S-a subliniat vulnerabilitatea persoanelor vârstnice, care reprezintă o categorie foarte expusă hoţilor şi au fost prezentate recomandările Poliţiei pentru evitarea unor incidente neplăcute cum ar fi furturile din buzunare, din locuinţe şi din autoturisme, precum şi metodele de „operare” ale hoţilor.

Dna comisar şef Ioana Indrieş a răspuns întrebărilor participanţilor la discuţii şi a distribuit materiale informative (pliante) celor prezenţi cu recomandarea de a transmite şi altora informaţiile primite.

La Centrul Social Multifuncţional „Rogerius II” au fost prezenţi şi câţiva elevi (nepoţi ai beneficiarilor centrului) care au fost antrenaţi şi ei în discuţii, dându-li-se exemple de situaţii problematice în care s-ar putea găsi şi soluţiile la acestea.

La Centrul Social Multifuncţional „Nufărul”, pe lângă tematica furturilor a mai fost abordată şi tematica traficului de persoane concretizată prin exploatarea omului prin muncă, cerşetorie, şi prelevare/trafic de organe.

Acţiunea are ca scop asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, descurajarea faptelor de natură penală, precum şi identificarea şi tragerea la răspundere a celor care, prin conduita lor, încalcă prevederile legale.

Exemplele concrete prezentate precum şi experienţele personale ale participanţilor la discuţii, dar şi modul de expunere a informaţiei, au contribuit la reuşita celor două activităţi.

Abuzul faţă de vârstnici este o problemă socială a întregii comunităţi internaţionale, care afectează sănătatea şi drepturile a milioane de persoane din lume şi este un subiect tabu, ignorat de societate.