Ziua de 13 octombrie a fost instituită drept Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, prin Rezoluţia nr. 64/200, din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, scopul acestui demers fiind promovarea unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor şi de diminuare a consecinţelor negative ale acestora.

 

Asigurarea unui nivel optim de informare şi pregătire a cetăţenilor cu privire la tipurile şi caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul judeţului Bihor (inundaţii, furtuni, secetă, înzăpeziri, cutremure, alunecări de teren etc.) şi a regulilor de comportare înainte, pe timpul şi după declanșarea acestora, constituie una dintre activitățile prioritare desfășurate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, în scopul protejării vieţii, bunurilor şi mediului înconjurător.

Astfel, de la începutul lunii octombrie, personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, la nivelul localităţilor, instituţiilor şi operatorilor economici din județ, peste 100 de activităţi instructiv – educative, care au constat în prezentări, sesiuni interactive, exerciţii în caz de incendiu şi exerciţii de alarmare publică, iar în cadrul unităţilor şcolare, şi în lecţii deschise sau jocuri interactive cu tematică specifică, activități în cadrul cărora au fost pregătite aproximativ 7000 de persoane, dintre care 4300 de preșcolari, elevi, cadre didactice și personal auxiliar din cadrul unităților de învățământ.

Ținând cont de faptul că cele mai multe dezastre naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetățenilor de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:

•    Rămâneţi calmi;

•    Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi;

•    Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;

 

Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală.

Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:

•    Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;

•    Stabiliţi un sistem de comunicare;

•    Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.