În octombrie 2004, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranța pacientului, ca răspuns la o rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății (2002), care solicita Organizației și Statelor Membre să acorde atenție maximă acestei probleme. Programul WHO Patient Safety își propune să coordoneze, să difuzeze și să accelereze îmbunătățirea siguranței pacienților în întreaga lume.

17 septembrie este Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului și a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora.

În seara de 17 septembrie 2019, Podul Centenarului din Municipiul Oradea va fi luminat în culoarea portocalie, ca semn al susținerii acordate de administrația locală a Mun. Oradea acestei campanii de dezvoltare a culturii siguranței pacientului în sistemul medical, cu scopul asigurării unei îngrijiri medicale de calitate și în siguranță.