Stagiunea 2019/2020 a debutat în forță pentru trupa Arcadia, atât prin prisma parcusului festivalier național și internațional de care s-au bucurat producțiile noastre, cât și prin prisma celor două proiecte artistic-comunitare recent lansate: Culorile Toamnei, și MentorAct.

Astfel, încă din luna septembrie, trupa Arcadia a răspuns pozitiv invitației de a prezenta spectacolul Isprăvile lui Păcală, în cadrul Festivalului Internațional Wonderpuck Cluj-Napoca, iar luna octombrie a debutat cu alte două festivaluri: Sub bagheta lui Merlin, Timișoara, unde trupa noastră a prezentat spectacolul Regele Smoc de Barbă, și Fux Festival, organizat de Teatrul Szigligeti, trupa Lilliput, în Oradea, unde spectatorii s-au bucurat de spectacolul Omuleţ.

În perioada 6-16 octombrie, trupa Arcadia a onorat invitația de a participa la Festivalul Internațional de Păpuși și Marionete „Pe insulele miracolelor”, din Sakhalin, cu spectacolul 3D Gulliver. Festivalul bienal s-a aflat la cea de a doua ediție, iar Oradea a fost orașul care a reprezentat România în cadrul festivalului care a reunit trupe din țări ca: Spania, Franța, Rusia, Iran, sau Argentina. Oferta de spectacole din cadrul festivalului a acoperit o paletă largă de spectatori, de la publicul cel mai mic, cu vârsta 0-3 ani, la spectacole pentru liceeni. Pentru buna desfășurare a festivalului organizatorii au pus la dispoziție sălile de spectacole din teatrele GAUK Sakhalin Puppet Theater și Teatrul Cehov, dar și spații neconvenționale, cum a fost parcul Gagarin.

„Festivalul a fost organizat impecabil din punct de vedere artistic și tehnic și a constituit o adevărată lecție de management festivalier”, a spus directorul artistic al trupei Arcadia, Șerban Borda. „ Pe lângă vizionarea numeroaselor spectacole din festival, gazdele au oferit trupelor o serie de excursii în cadrul cărora au prezentat cele mai importante obiective turistice din zonă”, mai explicat acesta. „În plus, festivalul și-a atins principalul obiectiv, acela de a crea o rețea funcțională a teatrelor, pentru toți copiii din Rusia, dar și pentru publicul țintă al invitaților din străinătate”, a mai spus Șerban Borda.

Trupa Arcadia a susținut două reprezentații ale spectacolului Gulliver și a avut onoarea de a juca chiar în închiderea festivalului, având peste 500 de spectatori prezenţi. Una dintre provocările la care invitații au fost supuși a fost realizarea unui moment artistic ad-hoc, din partea fiecărei trupe, moment care a fost susținut, prin improvizații impecabile, de către sunetiștii și light-designerii festivalului. Din partea trupei noastre, cel care a oferit surpriza a fost chiar directorul artistic, Șerban Borda, care a prezentat un moment inedit de pantomimă.

Chiar dacă o parte din actorii trupei noastre au avut o toamnă… de turnee, trupa Arcadia a lansat, odată cu noua stagiune, două proiecte artistic-comunitare deosebit de importante. Primul, intitulat Culorile Toamnei, este un proiect care-și propune să vină în întâmpinarea seniorilor orădeni, aducându-le buna-dispoziție în centrele multifuncționale dedicate. Astfel, în luna septembrie, beneficiarii Centrului Multifuncțional Nufărul au avut parte de un spectacol de magie, oferit de actorul Șerban Borda. Cei prezenți s-au bucurat de caracterul interactiv al reprezentației și i-au dat artistului o mână de ajutor în realizarea celor mai haioase trucuri.

Un alt proiect deosebit, lansat tot în luna septembrie, este MentorAct, prin intermediul căruia actorii trupei noastre vin în întâmpinarea elevilor din școlile orădene, care-și doresc învețe, alături de profesioniști, cum se realizează un spectacol de teatru. Primul partener al Teatrului Regina Maria, din cadrul MentorAct, a fost Școala Gimnazială Oltea Doamna. Cei mai noi colaboratori ai Arcadiei, actorii Andrei Gîjulete, Ioana Moldovan, Calița Nantu, David Constantinescu, Daniela Purcarea, Giorgiana Coman, sub coordonarea actriței Gabriela Codrea, au pregătit elevii: Charlize Păcurar, Irina Sferlea, Dafin Ardelean, Sara Vidican, Astrid Manea, Sasha Lascău, Emma Moșincat, Alexia Drăgoi, Dragoș Roman, Iorgu Dănilă, Mario Sîrca, Matei Vușcan, Cristina Bereczki (clasele V-VIII) și Patric Joldos, Andra Popescu, Alexandra Meza, Luciana Huple, Carina Preoteasa, Mara Rotar, Anastasia Burca, Bogdan Blaj, Iulia Tătar, Carina Preoteasa și Daria Darie (clasele I-IV). Spectacolul realizat de elevi, pe un text scris de profesoara Cristina Baran, a fost dedicat Centenarului Oltea Doamna și a fost prezentat în cadrul evenimentului de gală organizat vineri, 17 octombrie, la Filarmonica de Stat Oradea. Decorul din spectacol a fost realizat cu sprijinul sponsorului VPK Packanging Salonta. Scenografia a fost realizată de pictorița Mădălina Baciu, iar regia tehnică a fost asigurată de Papp Peter. Succesul spectacolului a fost răsunător, iar Teatrul Regina Maria va oferi posibilitatea tuturor copiilor din cadrul școlii să-l vizioneze, programând reprezentații la Sala Arcadia.