Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat, vineri, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, 06 noiembrie, lista celor 74 de localități de la nivelul județului Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. De asemenea, prin decizia CJSU purtarea măștii sanitare a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise de la nivelul județului Bihor începând cu data de mâine, 07 noiembrie.

 
 
 
În urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista cuprinde 37 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depășește 3/1.000 de locuitori, după cum urmează: Sântandrei, Nojorid, Oradea, Șuncuiuș, Sânnicolau Român, Cărpinet, Sânmartin, Hidișelu de Sus, Salonta, Abrămuț, Tarcea, Borș, Săcădat, Boianu Mare, Oșorhei, Beiuș, Aleșd, Paleu, Abram, Brusturi, Mădăras, Rieni, Sârbi, Câmpani, Bratca, Cefa, Ceica, Girișu de Criș, Tinca, Toboliu, Vadu Crișului, Ștei, Curățele, Aștileu, Borod, Remetea și Buntești.
 
Autoritățile bihorene reamintesc cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:
• Este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu;
• Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
• Sunt interzise activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
 
Lista cuprinde și 37 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Acestea sunt: Biharia, Suplacu de Barcău, Marghita, Bulz, Popești, Valea lui Mihai, Aușeu, Căbești, Sâmbăta, Pocola, Sălard, Tileagd, Vârciorog, Pietroasa, Lăzăreni, Olcea, Șimian, Vașcău, Finiș, Tămășeu, Săcueni, Lunca, Budureasa, Ciumeghiu, Tulca, Batăr, Sâniob, Lugașu de Jos, Balc, Ineu, Gepiu, Copăcel, Drăgești, Cherechiu, Spinuș, Chișlaz și Diosig.
Iată și măsurile care se aplică în aceste localități, potrivit deciziei CJSU:
• Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;
• Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;
• Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
 
În cadrul ședinței extraordinare s-a adoptat și decizia ca purtarea măștii sanitare să fie obligatorie în toate spațiile publice deschise de la nivelul județului Bihor, în cazul în care rata de incidență depășește 1,5 cazuri/1.000 locuitori la nivelul județului.
Menționăm că astăzi, 06 noiembrie, rata de incidență înregistrată în ultimele 14 zile la nivelul județului Bihor este de 5,04. Conform aceleiași decizii, în cazul în care rata de incidență devine egală sau scade sub 1,5 cazuri/1.000 locuitori la nivelul județului, purtarea măștii rămâne obligatorie doar în localitățile unde incidența depășește indicele de 1,5 cazuri/1.000 locuitori” transmite CJSU Bihor.
 
Măsurile adoptate astăzi se aplică începând cu data de 07 noiembrie, ora 00.00.
 
Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localități.
Imagine
ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Bihor