Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Prefectura Bihor, Prefectul Dumitru Țiplea, a dispus verificarea stării de salubrizare în cele 101 unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din județul Bihor de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor. Controalele, demarate la finalul lunii martie, sunt în curs de desfășurare, fiind efectuate de 5 echipe de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Bihor. Până în prezent au fost verificate, atât în intravilan, cât și în extravilan, 81 de UAT-uri, iar pe raza a 79 dintre acestea au fost constatate depozitări neconforme de deșeuri nepericuloase.

Depozitele depistate provin din deșeuri de construcții, deșeuri menajere, plastice, hârtie-carton, sticlă, textile, vegetale și deșeuri incendiate. Suprafața totală pe care sunt grupate deșeurile însumează 154.314 mp și un volum de 6.441 metri cubi, adică aproximativ 30 de terenuri de fotbal ca întindere și 71 de TIR-uri ca volum.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Până la această dată:
– 4 primării au solicitat prelungirea termenelor de realizare a salubrizării impuse prin notele de constatare;
– 11 primării nu au transmis stadiul de realizare a măsurilor de salubrizare impuse;
– 66 primării au realizat măsurile de salubrizare sau sunt în termenele stabilite prin notele de constatare ale Gărzii de Mediu.

Din cauza contextului epidemiologic controalele se desfășoară în absența reprezentanților primăriilor, dar echipele de comisari de mediu parcurg terenul și efectuează fotografii-martor, care conțin coordonatele locației (latitudine / longitudine), precum și data și ora la care au fost efectuate fotografiile.

Notele de constatare sunt întocmite la sediul comisariatului și trimise prin e-mail sau prin poștă, cu confirmare de primire, către primăriile verificate. După ridicarea restricțiilor, controalele se vor relua în prezența reprezentanților autorităților locale, urmând să fie verificate atât modul de realizare în teren a măsurilor dispuse, cât și documentele justificative de transport a deșeurilor colectate și transportate în vederea eliminării.

Prefectul Dumitru Țiplea a dispus, concomitent cu acțiunile de verificare a stării de salubrizare, și demararea unei acțiuni de verificare a căilor de comunicație din județ, respectiv a drumurilor naționale și județene, care este în curs de desfășurare.