Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, admite că măsura plafonării adaosului comercial la alimente a avut efecte contrare celor așteptate. Oficialul guvernamental a declarat, marți, în cadrul FoodIntelForum, că în urma implementării plafonării, prețurile la raft au crescut cu 30% la unele produse, în loc să scadă.

Barbu a subliniat că decizia luată de guvern a fost greșit aplicată, întrucât plafonarea a vizat produsul în sine și nu lanțul de adaosuri de la producător la consumator. Aceasta ar fi generat, în opinia sa, cheltuieli suplimentare pentru stat și distorsiuni în piață.

El a precizat că, deși la început s-au înregistrat scăderi de prețuri între 7% și 33% la categoriile plafonate, ulterior efectul s-a inversat, iar vânzările au crescut brusc, generând presiuni asupra stocurilor și, implicit, scumpiri.

Măsura plafonării adaosului comercial, introdusă în august 2023 pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor la alimentele de bază, a fost extinsă în 2024 și este valabilă până la 30 iunie 2025. Printre produsele vizate se numără pâinea albă, laptele, brânza telemea, ouăle, uleiul, carnea de porc și pui, făina, mălaiul, zahărul și legumele vrac.

Ministrul a propus o nouă abordare: plafonarea adaosului comercial de-a lungul întregului lanț, de la producătorul de energie și până la utilizator. În acest fel, spune Barbu, statul ar evita plata unor compensații anuale de miliarde de lei către intermediari care nu produc efectiv energie, ci doar o revând.

Florin Barbu a atras atenția și asupra faptului că aceeași greșeală s-a făcut în domeniul energetic, unde plafonarea prețului final al produsului a generat cheltuieli uriașe pentru stat și nu a avut efectul scontat asupra facturilor consumatorilor.

Sursa: Newsinn