Primăria Municipiului Oradea a organizat vineri, 18 octombrie 2019, în Sala Mare a Primăriei Oradea, o întâlnire cu Marcel Heroiu, expert Senior al Băncii Mondiale, care a susținut conferința intitulată „Cum se dezvoltă o comunitate?”.

Marcel Heroiu a fost prezentat de către primarul Ilie Bolojan, care a menționat că invitatul lucrează ca Expert Senior Dezvoltare Urbană în biroul Băncii Mondiale din București, România. El deține o diplomă de licență în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și un doctorat în dezvoltare regională de la Universitatea Cornell, Ithaca, New York. A contribuit la sau a condus proiecte în România, Polonia, Turcia, SUA, Serbia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, India, Georgia, Azerbaidjan și Croația.

Cu privire la prezența expertului la Oradea, primarul Ilie Bolojan a explicat că „Marcel Heroiu a venit la Oradea deoarece Banca Mondială a fost mandatată de către Comisia Europeană să pregătească documentele cadru pentru absorbția de fonduri europene pentru perioada următoare în România, iar colectivul de experți care se ocupă de acest document este condus de către domnul Heroiu. În cadrul consultărilor pentru a definitiva această componentă de accesare a fondurilor europene dânsul a avut programată o vizită la Oradea pentru a dialoga cu colegii noștri despre aceste mecanisme pe care comisia, autoritatea de management și beneficiarii le gândesc în așa fel încât să învățăm din lucrurile care nu au funcționat perfect până acum și în același timp să gândim niște mecanisme mai bune pentru ca absorbția de fonduri europene să se facă cât mai bine. Profitând de prezența dânsului, l-am rugat să accepte să susțină o conferință despre dezvoltarea unei comunități, astfel încât cei interesați să poată să asculte de la un expert aceste chestiuni”.

După prezentarea făcută de primarul Bolojan, a luat cuvântul Marcel Heroiu, care a recunoscut că prezentarea pe care urmează s-o facă a fost realizată cu gândul la Oradea, un oraș în care bunele practice au fost deja implementate.

„Prezentarea e făcută acum doi ani, cu mici modificări mai recente, cu gândul la Oradea, deoarece multe din unele practici au fost implementate deja aici, iar inevitabil aceste practici trebuie prezentate și altor orașe ca un exemplu. Împreună cu echipa Băncii Mondiale am dezvoltat o relație aparte cu Oradea și comunitatea orădeană și încercăm să venim des aici pentru a lua lumină”, a declarat Marcel Heroiu.

În prezentarea sa intitulată Cum se dezvoltă o comunitate?, Marcel Heroiu a pus accentul mai ales pe dezvoltarea economică, expertul arătând că „fără o economie puternică o țară va fi mereu la cheremul economiilor avansate”, ca atare o țară va fi mereu în urma țărilor avansate dacă nu depășește aceste limite.

În ceea ce privește pilonii majori ai dezvoltării economice, Marcel Heroiu a menționat că până la revoluția industrială nu se poate vorbi practic de creștere economică, conform spuselor expertului în procesul de creștere și de dezvoltare economică trei lucruri jucând un rol primordial, și anume geografia, instituțiile și piețele. Desigur că geografia nu poate fi modificată, însă împreună cu instituțiile care au putere decizională asupra unui număr mai mare sau mai restrîns de persoane, împreună cu piețele, afectează în mod semnificativ dinamica creșterii economice.

În continuare Marcel Heroiu a dezvoltat importanța dezvoltării orașelor, menționând că cu cât o localitate este mai aproape de un oraș dinamic cu atât este mai dezvoltată. Practic, el a dat ca exemplu municipiul Oradea, care dacă se dezvoltă, și celelalte localități din jur se dezvoltă, puterea de difuzie a Oradiei fiind de aproximativ 20 km.

Totodată, a explicat importanța instituțiilor. „Investitorii nu vor veni și oamenii nu vor avea încredere într-un sistem ce nu poate să le ofere stabilitate și credibilitatea necesară. Pentru România este lucrul cel mai important momentan să aibe instituții care garantează credibilitate”, a declarat invitatul.

Legat de pilonul pieței, Marcel Heroiu a explicat că o țară în decurs de dezvoltare trebuie să se specializeze în producția de bunuri și servicii căutate în piețele mari în care au acces ușor. „Ponderea României în consumul global este de numai 0,28%, fără a fi racordați la piețe mari nu avem cum să ne susținem creșterea și dezvoltarea economică”, a spus Heroiu.

În finalul prezentării Marcel Heroiu a menționat și faptul că instituțiile trebuie să coordoneze și migrația, deoarece acesta are și un efect benefic asupra creșterii economice, pentru că aceasta este și o metodă de dezvoltare în cazul în care oamenii se duc și se specializează în anumite domenii după care utilizează cunoștințele acumulate în țara natală.

La finalul evenimentului expertul Băncii Mondiale a răspuns la întrebările puse de către cei prezenți.