Astăzi, 5 noiembrie 2019, miniștrii din cabinetul Orban și-au preluat mandatul, prima zi fiind dedicată evaluării situației din fiecare minister, după guvernarea PSD. La ceremoniile de predare-primire au participat și președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Ministrul Fondurilor Europene, bihoreanul Marcel Ioan Boloș a declarat cu ocazia preluării mandatului:

„Sper să putem trece cu succes primul test pe care îl avem până la sfârșitul anului, acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri. Sigur, este un test destul de dificil și încercăm să îl trecem cu bine. Încercăm în această perioada să ne organizăm astfel încât, cum spuneam, să evităm riscul de dezangajare. Sigur, timpul este foarte scurt, dar începând de astăzi vom face analiză cu fiecare autoritate de management care are acest risc de dezangajare și tot ce depinde de noi va fi luat ca și măsură pentru a trece cu bine sfârșitul de an și a închide anul financiar cât se poate de bine pe fonduri europene. Sigur, pe lângă personalul din minister trebuie să avem o grijă deosebită față de beneficiari, pentru că acesta a fost și unul dintre lucrurile la care țin foarte mult pe perioada mandatului meu și anume ca beneficiarii și proiectele să poată să fie în centrul atenției și să le putem acordă sprijinul necesar pentru ca și România să poată să facă pași dintre cei mai rapizi pe zona absorbției fondurilor europene.”

Reamintim că încă din audierile din Parlament, în comisia de specialitate, ministrul desemnat avertiza că „pe ultimele raportări, încă mai sunt de rambursat sau de trimis cereri de rambursare pentru 577 milioane euro, iar anul viitor e plin de greutăți datorită riscului dezangajării fondurilor, anume 3,2 milioane de euro fiind riscul de dezangajare pentru anul 2020.”