Viceprimarul Mircea Mălan a susținut joi, 30 august 2018, o conferință de presă cu privire la stadiul lucrărilor de restaurare a Casei Darvas – La Roche. Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche are în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea în acest loc a unui Muzeu Art Nouveau.

 

Lucrările sunt finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014-2020. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, 22 ianuarie 2018.

În prezent, lucrările sunt executate într-un procent de 15%. Până acum au fost realizate lucrările mai complexe, respectiv cele de consolidare, de spargere, tipuri de lucrări care au necesitat mai mult timp.

Până în prezent s-au executat următoarele tipuri de lucrări: repartajări/compartimentări, reparații la calcane, reabilitarea acoperișului – care este apoape în întregime finalizat, refacerea tencuielilor fațadelor din curtea interioară, realizarea instalațiilor sanitare, termice și electrice, realizarea încăperii în care va fi montat liftul.

Executantul lucrărilor este S.C. Constructorul Sălard S.R.L., iar valoarea contractului de execuție este de 5.108.009 (cu TVA)

„Este un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020, cu o valoare totală a proiectului de 1,9 milioane euro, contribuția orașului nostru fiind de 2%, restul fiind fonduri nerambursabile. Scopul acestui proiect este reabilitarea acestei clădiri emblematice pentru stilul secession, refuncționalizarea acestui imobil și punerea lui la dispoziția orădenilor și a celor care ne vizitează orașul. Sunt gândite funcțiuni complexe, de la mai multe săli de expoziție, bibliotecă virtuală, locații pentru muzeu, până la ateliere de creație, toate acestea fiind gândite într-un concept integrat, care va contribui cu siguranță la creșterea infrastructurii culturale a orașului”,  a spus viceprimarul Mircea Mălan.