Președintele CNAS, Andrei Baciu, a prezentat lista de servicii medicale gratuite destinate persoanelor trecute de 40 de ani. Această listă include o serie de analize care sunt importante pentru prevenirea și depistarea unor posibile afecțiuni care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă. De-a lungul timpului, s-a constatat că multe dintre aceste afecțiuni evoluează mult timp fără simptome, iar depistarea lor la timp poate face diferența între o boală vindecabilă și una care poate să pună în pericol viața.

Președintele CNAS a subliniat importanța efectuării unor astfel de analize medicale și a îndemnat românii să profite de serviciile medicale gratuite puse la dispoziție, în vederea prevenirii și depistării unor boli care pot avea o evoluție lentă și fără manifestări evidente. Andrei Baciu, a subliniat necesitatea de a face aceste analize medicale, chiar și în absența simptomelor, deoarece unele boli pot fi descoperite doar prin efectuarea unor teste și pot fi tratate mai ușor în stadiile incipiente, când nu prezintă simptome evidente.

 

„Ai aflat despre serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani? Fie că este vorba despre tine, fie că este vorba despre cineva drag.

Prevenția este calea către o viață sănătoasă și lungă. Să iți iei două trei ore și pentru o simplă consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice la început evoluează asimptomatic.
Nu uita, prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poate salva viața, și totuși, nu costă nimic.
 Dacă ai peste 40 de ani, este important să știi care sunt serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice.
Pentru această categorie de vârstă, se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:
– Evaluarea și monitorizarea stilului de viață,
– Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),
– Evaluarea riscului oncologic,
– Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,
– Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,
– Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,
– Evaluarea riscului de melanom malign;
În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.
Investigațiile care se recomandă sunt:
– Hemoleucogramă completă
– VSH
– Glicemie
– Colesterol seric total
– LDL colesterol
– Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe
– PSA la bărbaţi
– TGO
– TGP
– determinarea raportului albumină/creatinină urinară
– senologie imagistică la femei (mamografie)
– examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,
– TSH şi FT4 la femei
Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!
Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.
???????? ???????? ???????????????? ????????????????????̦???????????? ????????̆ ???????????????????? ????????????????????????????̦?????????
????La sfârșitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asigurați incluși în programul național de oncologie. Descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai ușor.
În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultații de prevenție, cele mai multe în:
București – 2369
Timiș – 1474
Neamț – 877
Arad – 818
În aceeași perioadă, au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:
– 177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată)
– 15.316 Mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar)
– 26.326 Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice ( detectarea cancerului de col uterin)”, a scris Andrei baciu pe pagina sa de Facebook.
 
 
 

Sursa: Realitatea Medicala