La finalul săptămânii trecute a fost publicat anunțul de participare nr. CN 1016057 din data de 17.10.2019, pentru reabilitarea fațadelor a cinci clădiri cu valoare cultural-arhitecturală din zona centrală a Oradiei. Anunțul include patru loturi:

–  Lot 1 – reabilitare fațade și învelitoarele casei Adorján I, situată pe str. Patrioților nr. 6 și a casei Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4 – valoare estimată 1.747.343,95 lei + TVA;

– Lot 2 – Reabilitare fațade la imobilul situat în Ansamblul Urban -Centru Istoric Oradea, str. Republicii nr. 7, valoare estimată 1.790.321,19 lei + TVA;

– Lot 3 – Reabilitare fațadă stradală imobil din Oradea, str. Primăriei nr. 34, 233.233,10 lei + TVA;

– Lot 4 – Reabilitare fațade stradale și acoperiș imobil din Oradea, str. Episcop Mihai Pavel nr. 8 (Casa Ertler), valoare estimată 283.237,14 lei + TVA, cod unic 4230487/2019/80.

Data limită de depunere a ofertelor în SICAP este 18.11.2019, ora 15:00, iar informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul www.e – licitatie.ro, anunț de participare nr. CN 1016057 din 17.10.2019.

Casa Adorján I, situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei a fost construită în anul 1903 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4 a fost construită în anii 1904-1905 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső. Casele Adorján I și II fac parte din categoria clădirilor secession, sunt incluse în Lista Monumentelor istorice și vor fi reabilitate în cadrul programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”, aprobat prin HCL nr 718 / 2016.

În vederea readucerii acestor palate la standardele estetice și vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea, sunt propuse următoarele lucrări: înlocuirea elementelor degradate, a învelitorilor și a elementelor din tablă zincată, înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decorațiuni de coamă și învelitori cornișă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecționate identic ca și material și formă, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, repararea sau înlocuirea elementelor de prindere, a pieselor decorative ale burlanelor, cu elemente identice din, înlocuirea elementelor de șarpantă degradate, demolarea și rezidirea după forma originală a coșurilor de fum degradate sau înclinate, curățarea, tratarea și vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice (grilajele balcoanelor, cârlige, gratiile ferestrelor, grilajul porții), completarea elementelor lipsă după forma și dimensiunile celor existente, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor la fațade, reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos, repararea și restaurarea tâmplăriilor din lemn și a celor metalice, respectiv înlocuirea acestora, unde este cazul, demontarea cablurilor parazitare de pe fațade etc.

Celelalte trei clădiri fac parte din categoria de clădiri cu valoare cultural-arhitecturală din zona centrală a Oradiei.

Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare, repararea și restaurarea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.