Consiliul Uniunii Europene a votat astăzi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. Votul a fost covârșitor în favoarea Laurei Codruța Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Ambasadorul s-a conformat solicitării șefului statului, după ce Viorica Dăncilă anunțase miercuri seară că România, prin Luminița Odobescu, votează împotrivă.

În același timp, Partidul Național Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Liderul PNL Ludovic Orban a subliniat: ”În momentul critic, am reușit să câștigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care și-a declarat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condițiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD.

Am obținut decizia de menținere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene și am reușit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER.”

Reamintim că pe 27 februarie, la votul din comisia LIBE, PNL a avut 5 eurodeputați care au votat pentru candidatul României, deși avea în respectiva comisie un singur reprezentant de drept. Alți patru liberali au înlocuit colegi PPE din LIBE iar cele cinci voturi pro-Kovesi venite de la PNL au înclinat decisiv balanţa în favoarea fostei şefe DNA. Liberalii care au votat în Comisia LIBE au fost: Traian Ungureanu, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Mureşan, Adina Vălean şi Cristian Buşoi.

PSD a avut atunci aceaşi tactică, numai că anti-Kovesi. Europarlamentarii PSD le-au luat locul altor colegi socilaişti în LIBE pentru a vota împotriva Laurei Codruţa Kovesi. Potrivit surselor citate, socialiştii bulgari le-au lăsat locul românilor. Printre europarlamentarii PSD care au votat împotrivă se numără: Gabriela Zoana, Ciprian Tănăsescu, Emilian Pavel, Răzvan Popa şi Maria Grapini.

Ce este Parchetul European?

Parchetul European, care se așteaptă să fie operațional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroriste.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.