Luni, 21 ianuarie a.c., în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 04.50, prin care se sesiza producerea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Mizieș, comuna Drăgănești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” a mobilizat la locul indicat de apelant, două echipaje de pompieri militari din cadrul Secției de Pompieri Beiuș, care, în momentul sosirii la fața locului, au constatat că flăcările se manifestau generalizat la o magazie din cadrul gospodăriei, existând riscul extinderii acestora la o altă construcţie auxiliară și la casă.

Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului și protecția celeilalte anexe și a locuinței, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la cele două clădiri situate la aproximativ doi metri de focare.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o utilizarea focului deschis în spații închise, în interiorul magaziei fiind improvizată o afumătoare.

Ca urmare a producerii incendiului au ars afumătoarea și magazia, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

 

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte bihorenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

• se interzice folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;

• se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Duminică, 20 ianuarie a c., pompierii militari din cadrul aceleiași subunități au intervenit pe DJ 764, pe raza comunei Roșia, unde, acționând cu echipamentele și accesoriile din dotare, au înlăturat de pe carosabil doi copaci prăbușiți, care blocau circulația pe ambele sensuri.

În data de 19 ianuarie a.c., forţele de intervenţie ale Gărzii de Pompieri 1 Mai au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Haieu.

La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la acoperişul locuinței, existând riscul extinderii acestora la întreaga casă. Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia la întregul acoperiș și la încăperile locuinței.

Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum deteriorat, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de aproximativ 10 metri pătrați acoperiș și a circa 10 metri pătrați polistiren.

În acest context, pompierii militari bihoreni reamintesc cetăţenilor faptul că verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii.Totodată, coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).