În sfârşit, după un lung şir de tergiversări, s-a legiferat protecţia victimelor violenţei domestice.
Violenţa domestică este larg răspândită în societatea contemporană, la nivelul tuturor categoriilor sociale, cu efecte grave şi pe termen lung asupra calităţii vieţii şi bunăstării victimelor şi familiilor acestora.
Astfel, pentru a pune la adăpost victima şi a îndepărta din familie persoana agresivă, s-a constituit o echipă mobilă, la nivelul municipiului Oradea, formată din 5 angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, un coordonator al echipei, angajat al DAS Oradea şi un reprezentant al Poliţiei Locale Oradea. Din echipa mobilă pot face parte reprezentanţi ai diferitelor culte religioase pe plan local, ai unor asociaţii sau fundaţii cu activitate relevantă în domeniul violenţei domestice, egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, sprijin umanitar, caritate, cu care au fost încheiate acorduri de parteneriat.
Astfel, orice persoană aflată în preajma sau în mijlocul actelor de agresiune, victime, vecini sau martori străini de familie, sesizează numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, Poliţia Municipiului Oradea emiţând în acest sens un ordin de protecţie provizoriu.
Echipa mobilă pentru intervenţie de urgenţă în cazurile de violenţă domestică intervine doar la solicitarea Poliţiei Municipiului Oradea, după emiterea ordinului de protecţie provizoriu şi doar în situaţia în care agresorul, după îndepărtarea din familie, nu are posibilitatea de a se caza şi solicită găzduirea într-un centru rezidenţial.
Poliţia Locală oferă protecţie angajaţilor DAS Oradea în momentul transportului agresorului la cele două spaţii pe care municipalitatea le pune la dispoziţie.
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea acordă informare şi consiliere victimelor actului de violenţă domestică şi acordă, după evaluarea iniţială a gradului de risc, servicii şi beneficii sociale în vederea depăşirii situaţiei de risc în care se găsesc.
Chiar dacă echipa mobilă nu este sesizată, Poliţia Municipiului Oradea înştiinţează Direcţia de Asistenţă Socială Oradea cu privire la victimele violenţei domestice de pe raza municipiului Oradea, în vederea luării măsurilor care se impun şi acordării de servicii sociale atât victimelor cât şi agresorilor.
Această problemă majoră trebuie să fie foarte bine înţeleasă de către toţi factorii responsabili şi presupune implicarea activă a tuturor profesioniştilor cu atribuţii în domeniu şi nu în ultimul rând, a comunităţii locale.