Luni, 18 martie a.c., în jurul orei 17.30, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor cu privire la producerea unui incendiu la o societate comercială de pe strada Petre Carp din municipiul Oradea, al cărei domeniu de activitate îl constituie colectarea și reciclarea deșeurilor.

Pentru gestionarea situației de urgență semnalate, la fața locului au fost mobilizate operativ patru echipaje de pompieri militari cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu o autospecială de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Detașamentului 2 Oradea, un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta violent în curtea societății comerciale, pe o suprafață de circa 70 de metri pătrați, flăcările înalte de câțiva metri fiind alimentate de deșeurile depozitate în locul respectiv, riscul propagării acestora la o clădire administrativă aflată în apropiere fiind ridicat.

Cei 26 de pompieri militari au acționat cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului și protecția clădirii din proximitate, operațiunea fiind îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile depozitate în curte (deșeuri din plastic și hârtie), care au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi fum.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia la o clădire aparținând societății comerciale, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.

Incendiul a fost stins în jurul orei 18.30, pompierii acționând în continuare la fața locului pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până la ora 21.30.

Ca urmare a producerii incendiului, a cărui cauză probabilă a constituit-o fumatul în locuri nepermise, au ars aproximativ 20 de tone deșeuri din plastic și hârtie.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.