Un incendiu de natură electrică a izbucnit în cursul nopții de miercuri spre joi, 03 octombrie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” fiind sesizat, prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 01.50, cu privire la producerea acestui eveniment la o gospodărie situată în localitatea Bogei, comuna Tăuteu.

La adresa indicată de apelant au fost mobilizați pompierii militari din cadrul Detașamentului Marghita, care, în urma executării recunoaşterii, au constatat că incendiul se manifesta violent la o construcție anexă din cadrul gospodăriei, existând riscul extinderii flăcărilor la două locuințe și la mai multe construcții auxiliare.

Forțele de intervenție au acţionat pentru stingerea focarelor şi pentru protecţia construcțiilor expuse riscului, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la casă și la locuința învecinată, la bucătăria de vară (care avea un perete comun cu construcția afectată de incendiu), precum și la alte șase anexe din curtea gospodăriei, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.

Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un conductor electric defect sau neizolat corespunzător, au ars acoperișul anexei, pe o suprafață de circa 25 de metri pătrați, aproximativ 12 metri pătrați tavan din lemn, o fereastră și o ușă.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu pierderi de vieți omenești:

NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, reşou, fier de călcat, lampă şi altele asemenea;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

– Nu blocaţi copiii în casă, cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

– Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.