Pompierii au acţionat, în ultimele 24 de ore, în urma fenomenelor meteorologice, pentru evacuarea apei din 53 de case şi aproximativ 200 de curţi, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit unui comunicat al IGSU, în ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curţi, 66 beciuri/subsoluri şi 3 străzi, aversele torenţiale producând inundaţii în 46 de localităţi din 22 judeţe.

Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Bihor, Neamț, Suceava și Vaslui.

Un eveniment deosebit a fost înregistrat în județul Vaslui, localitatea Rafila, unde 2 persoane au fost evacuate la rude după ce locuințele le-au fost afectate de viitură.

Față de zilele trecute, situația s-a îmbunătățit la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș. Cele 84 de persoane evacuate/autoevacuate săptămâna trecută din zone inundate (28 de persoane din localitățile Oțelu Roșu, Remetea-Pogănici, Ciuta, Zorlențu Mare, Dezești – județul CS și 56 de persoane din zona Lugoj și localitatea Fârdea – județul TM) s-au întors la domiciliu.

Totodată, având în vedere că până astăzi la ora 12.00 este în vigoare o avertizare hidrologică COD ROȘU de inundații pe râul Timiș, în continuare, în orașul Lugoj sunt dislocate echipaje pregătite de intervenție în caz de necesitate.

Traficul rutier este restricționat pe 1 drum național (DN 1R/CJ), 2 drumuri județene (DJ 182C/MM și DJ 668A/HD) și blocat pe 1 drum național (DN 15B/NT) și 3 drumuri județene (DJ 706A și DJ 706B/HD, DJ 159/VS).

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 12 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 județe (BC, BV, CT, GL, NT, OT, TL, SV, VN și VS).

La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt intervenții în desfășurare în 3 județe (BH, NT și SV) pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți și îndepărtarea aluviunilor de pe tronsoanele de drum afectate.

Evoluția dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operațional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.