Având în vedere prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă şi pentru judeţul Bihor în această perioadă, conform căreia “valul de frig va persista și se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de -3…1 grad și minime de -15…-8 grade (valori mult mai mici decât normal chiar și pentru luna februarie)” Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Crișana” recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri menite a le proteja viața:

 

  • Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
  • Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă la un minim necesar!
  • Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere!
  • Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile!
  • Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
  • Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.

 

Imagine

Nu practicați activităţi recreative pe gheaţa lacurilor și râurilor ori pe drumurile publice!

 

De asemenea, pompierii bihoreni atrag atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se expun prin practicarea activităţilor de agrement pe suprafaţa îngheţată a râurilor, iazurilor, lacurilor, barajelor şi canalelor colectoare din judeţ, întrucât gheaţa poate ceda în orice moment, periclitându-le viaţa.

Pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce pot avea consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor ori săniușul pe drumurile publice sau în apropierea acestora, interzicându-le astfel de activităţi şi supraveghindu-i în permanenţă.

Având în vedere faptul că straturile de gheaţă de la suprafaţa lacurilor sunt foarte înşelătoare, părând a fi mult mai groase decât sunt în realitate, îi sfătuim pe pescari să evite pescuitul la copcă, înlăturând astfel riscul de înec în urma prăbușirii sub stratul subţire de gheață.

 

Îndepărtați țurțurii de la nivelul acoperișurilor sau balcoanelor

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor readuce în atenția cetățenilor faptul că, proprietarii sau administratorii clădirilor au obligația de a îndepărta țurțurii formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează, întrucât, există pericolul ca, prin desprindere, să pună în pericol trecătorii și să distrugă bunuri materiale.

Sursa: Realitatea de Bihor