Liderul extremei drepte din România adoptă un ton mai conciliant, susținând că Europa are nevoie de un front unit împotriva Rusiei, remarcă Financial Times.

George Simion a fost admis în cursa electorală pentru alegerile din mai, după ce judecătorii l-au descalificat pe prorusul Călin Georgescu, invocând amenințarea pe care acesta din urmă o reprezenta pentru ordinea constituțională.

Tânărul politician, al cărui partid de extremă dreapta, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), face parte din același grup din Parlamentul European cu Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni și Lege și Justiție (PiS) din Polonia, și-a nuanțat semnificativ discursul, mai ales în privința războiului din Ucraina.

„Rusia lui Putin a fost și este una dintre cele mai mari amenințări pentru statele europene, în special pentru noi, pentru țările baltice și pentru Polonia”, a declarat Simion pentru FT. „Avem nevoie de unitate, nu doar în Europa, ci și între Europa și Statele Unite. Avem nevoie de aceeași abordare”, a adăugat el.

România a fost un pilon cheie al eforturilor SUA și ale Europei de a sprijini Ucraina în apărarea împotriva agresiunii ruse. Însă, tratamentul aplicat lui Călin Georgescu a stârnit tensiuni cu administrația președintelui american Donald Trump, care a acuzat Bucureștiul și alte capitale europene de părtinire împotriva mișcărilor de dreapta.

Vicepreședintele american, JD Vance, a declarat că autoritățile române au folosit „dovezi subțiri” pentru a anula primul tur de scrutin de anul trecut, în care Călin Georgescu se clasase pe primul loc. Autoritățile române susțin că acesta a beneficiat de o campanie sofisticată orchestrată de Moscova pe rețelele sociale.

Simion are sprijinul lui Georgescu, dar acum încearcă să se distanțeze de fostul favorit, care l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept un „patriot” și un model pe care ar dori să-l instituie în România.

Înainte de a fi exclus din cursă, Georgescu era cotat drept favorit în sondaje, cu peste 40% din intențiile de vot.

O parte din acest sprijin s-a transferat către Simion, care este acum favorit, potrivit unui sondaj AtlasIntel publicat luni.

Liderul AUR se află pe primul loc cu 30%, urmat de primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, cu 26%, și candidatul coaliției guvernamentale, Crin Antonescu, cu 18%.

Mii de protestatari proeuropeni au ieșit în stradă în București și în alte orașe românești în weekend pentru a manifesta împotriva extremei drepte și a tentativelor acesteia de a readuce România în sfera de influență a Rusiei.

„România va fi o poveste de succes”

George Simion, care a vorbit după aceste demonstrații, a declarat că există o cale prin care el și România pot adopta un nou parcurs, fără a se îndepărta de Europa.

„Poziția noastră nu poate fi schimbată. 80% dintre români vor NATO și Uniunea Europeană. Acest lucru nu este negociabil”, a spus liderul AUR. „Oamenii au votat pentru domnul Georgescu pentru că și-au dorit pe cineva din afara partidelor politice tradiționale… Eu sunt un lider tânăr. Fac parte din această schimbare”, a completat el pentru FT.

Referindu-se la trecutul său ca lider al unei mișcări de extremă dreapta, cu legături în galeriile de fotbal, Simion a spus: „Se poate vedea cum un suporter de fotbal devine un om de stat responsabil.”

El s-a comparat cu premierul italian de dreapta Giorgia Meloni, care și-a început cariera politică în mișcarea post-fascistă a Italiei. „Giorgia Meloni nu a scos Italia din Uniunea Europeană, dar este un exemplu”, a afirmat Simion. „Și România va fi o poveste de succes”, consideră el.

Relațiile cu SUA și Rusia

În ceea ce privește o posibilă retragere a SUA de pe flancul estic al NATO, Simion a insistat asupra importanței menținerii unor „relații privilegiate între UE și SUA”, adăugând: „Fără un bloc geopolitic comun, precum NATO, condus de SUA, suntem într-un mare pericol.”

Liderul de extremă dreapta a declarat că este important să se țină cont de apelul lui Donald Trump pentru ca Europa să investească mai mult în forțele sale armate. „Asta trebuie să facem”, a punctat el.

George Simion a spus că dialogul direct dintre SUA și Rusia, fără implicarea țărilor UE sau a Ucrainei, este „doar o metodă de a aduce Rusia la masa negocierilor”. Menținerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei este „singura modalitate sigură de a preveni viitoare invazii, precum cea care s-a întâmplat în Ucraina”.

Totuși, Simion s-a declarat împotriva trimiterii de ajutor militar sau financiar suplimentar Ucrainei, argumentând că acest lucru ar prelungi inutil războiul. El a susținut că singura soluție viabilă este propunerea lui Trump de încetare a focului timp de 30 de zile, potrivit FT.

Moldova și acuzațiile de revizionism istoric

George Simion s-a distanțat de declarațiile anterioare privind recuperarea teritoriilor locuite de vorbitori de limbă română, care au dus la interdicții de călătorie împotriva sa din partea Ucrainei și Moldovei. El a afirmat că acuzațiile de revizionism istoric sunt false și că, dacă ar câștiga președinția în mai, ar reface rapid relațiile cu Kievul.

„Nu vom vorbi despre anexarea unor teritorii. Aceasta nu este ideologia mea”, a subliniat el.

Totuși, Simion a recunoscut că obiectivul pe termen lung al partidului său este unirea cu Republica Moldova, dar a insistat că acest lucru s-ar putea realiza doar prin acorduri internaționale și dacă ambele țări ar vota în favoarea unirii în cadrul unor referendumuri.

Partidul AUR a devenit a doua forță politică din Parlament în urma alegerilor din decembrie.

Cel mai recent sondaj privind atitudinea cetățenilor moldoveni față de unire, realizat în octombrie de Institutul de Politici Publice (IPP), a arătat că jumătate dintre respondenți sunt împotrivă, în timp ce doar 35,6% ar susține această mișcare.

În vârstă de 38 de ani, George Simion este investigat penal pentru declarația sa conform căreia membrii biroului electoral care l-au descalificat pe Călin Georgescu ar trebui „jupuiți în piața publică”. El a susținut că afirmația sa a fost „o figură de stil.”

„Desigur, astfel de declarații nu sunt dorite într-o democrație”, a spus el. „Dar situația era destul de tensionată”, a conchis politicianul în interviul pentru Financial Times.