Plutonier adjutant șef BLIDAR Gheorghe MIRCEA, plutonier adjutant șef POPOVICI Dumitru TEODOR și plutonier adjutant PETRUȚ Lucian CIPRIAN, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor (ISU Bihor), au fost recompensați de Președintele României, Klaus Iohannis, pentru profesionalismul, rezultatele remarcabile, implicarea și contribuția importantă adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice.

Decorațiile militare, conferite prin Decret Prezidențial, au fost înmânate celor trei salvatori, de către comandantul pompierilor militari bihoreni, colonel Caba Sorin Mihai, în cadrul ședinței festive desfășurată cu acest prilej, în data de 23 martie, la sediul ISU Bihor.

  •  

Astfel, prin Decret Prezidențial, domnului plutonier adjutant PETRUȚ Lucian CIPRIAN, comandant echipaj (și conducător autospeciale) la Stația de Pompieri Săcueni, care în luna noiembrie a anului 2019, a salvat viața unei fetițe în vârstă de 2 ani, i-a fost conferită Medalia “Meritul Sanitar” clasa a III-a, cu însemn pentru militari.  

În timp ce se întorcea de la Oradea, deplasându-se cu autoturismul spre casă, trecând prin localitatea Tămășeu, pompierul militar Petruț Ciprian a observat  un grup de oameni agitați, adunați în jurul unui copil întins pe jos. Subofițerul a oprit imediat mașina, îndreptându-se rapid spre micuța victimă, care era în stare de inconștiență. Având cunoștințe de specialitate, subofițerul i-a acordat de urgență, fetiței, primul ajutor calificat, reușind în câteva secunde să o salveze și să o readucă în stare de conștiență. (https://www.isubh.ro/2019/11/29/fetita-de-2-ani-salvata-in-ultima-clipa-de-un-pompier-militar-care-trecea-prin-zona-petrut-ciprian-omul-potrivit-la-locul-si-timpul-potrivit/).

  •  

În semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a conferit domnului plutonier adjutant șef BLIDAR Gheorghe MIRCEA, Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn pentru militari.

Încadrat din anul 1992, ca militar angajat pe bază de contract la Grupul de Pompieri al judeţului Bihor, iar din anul 2000 trecut în corpul subofiţerilor militari, Plutonier adjutant șef Blidar Mircea, Şef Gardă Intervenţie Stingere în cadrul Detașamentului Marghita, a încadrat de-a lungul carierei toate funcţiile operative de la nivelul subunităţii, remarcându-se prin profesionalismul desăvârșit, vasta experiență și curajul dovedit pe timpul numeroaselor intervenții cu grad crescut de dificultate, desfășurate la nivelul raionului de intervenţie al Detaşamentului de Pompieri Marghita (stingerea unor incendii de amploare, salvări de persoane, accidente cu victime multiple etc.).

  •  

În semn de apreciere pentru implicarea și profesionalismul de care a dat dovadă, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei  COVID-19, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a conferit domnului plutonier adjutant șef POPOVICI Dumitru TEODOR, Medalia “Meritul Sanitar” clasa a III-a, cu însemn pentru militari. 

Plt. Adj. Șef. Popovici Teodor, conducător auto (autospeciale) în cadrul ISU Bihor, a participat la numeroase intervenții specifice situațiilor de urgență,  desfășurându-și activitatea cu responsabilitate, seriozitate și devotament. Subofițerul s-a oferit voluntar să ia parte la una dintre cele mai importante și dificile misiuni desfășurate în contextul pandemic, participând la misiunea internațională de sprijin a personalului medical din Republica Moldova, din perioada 30.04 – 14.05.2020, pentru limitarea pandemiei generate de coronavirusul  Sars-CoV-2

Sursa: Realitatea de Bihor