Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, pompierii militari bihoreni au lansat Campania de prevenire a situațiilor de urgență în care sunt implicate persoanele în etate, desfășurată sub sloganul: „Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”.

 

„Având în vedere faptul că, la nivelul județului Bihor se produc anual, sute de situații de urgență în care sunt implicate persoane cu vârste cuprinse între 60 și 90 de ani, unele evenimente soldându-se cu rănirea sau chiar cu decesul acestora, pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea persoanelor aflate în această categorie de vârstă, adresându-le copiilor, nepoților și aparținătorilor acestora, rugămintea de a lua o serie de măsuri menite a le proteja sănătatea și viața”, transmite ISU Bihor.   

Potrivit sursei citate, în primele luni ale acestui an, pompierii bihoreni au desfășurat peste 300 de misiuni de asistență persoane, în cea mai mare parte dintre aceste situații intervenind pentru salvarea persoanelor în vârstă, aflate în situații de urgență în propriile locuințe, de cele mai multe ori fiind vorba de bătrâni căzuți în camere, în imposibilitatea de a se mișca și a cere ajutor.

De asemenea, la nivelul județului, s-au produs incendii soldate cu rănirea sau chiar cu decesul unor persoane în etate, care au lăsat nesupravegheate lumânările aprinse în camere, care au chemat un vecin “priceput la toate” pentru a repara instalația electrică sau care au lăsat radiatoare, sobe și aragaze în funcțiune, nesupravegheate.

De la începutul anului trecut până în prezent, în județul Bihor, 4 persoane, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, au decedat în urma incendiilor și alte 8 au fost rănite.

 

În acest context, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, ISU Bihor lansează campania “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, în cadrul căreia pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă asupra vulnerabilității vârstnicilor în fața diferitelor riscuri la care sunt expuși, recomandând totodată  măsurile și modul adecvat prin care aceste riscuri pot fi reduse sau înlăturate.  

Campania se adresează în primul rând, rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice,  cărora pompierii le recomandă o serie de măsuri menite a-i proteja pe cei dragi, iar pentru atingerea obiectivului campaniei, care vizează protejarea și salvarea de vieți, salvatorii au pregătit totodată, recomandări specifice, adaptate persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, oferindu-le soluții la îndemână pentru prevenirea accidentelor casnice și a incendiilor în locuințe.

Astfel, vineri, 30 septembrie, pompierii au “descins” în centrele multifuncționale ale Direcției de Asistență Socială Oradea, unde au stat de vorbă cu copiii și nepoții persoanelor vârstnice, explicându-le modul în care îi pot proteja, dar și cu persoanele în etate aflate în aceste locații, cărora le-au prezentat principalele măsuri de siguranță pe care le pot implementa în propriile locuințe, distribuindu-le totodată pliante și broșuri aferente campaniei.

Iar pentru că în data de 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Vârstnicilor, pentru a-și exprima prețuirea și respectul față de persoanele de vârsta a treia, pompierii le-au oferit, de asemenea, daruri, vârstnicilor din centrele multifuncționale din Oradea.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, din 1991. Acestă dată a fost stabilită în 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106.

Pompierii militari bihoreni vor continua acțiunile aferente Campaniei “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!” pe tot parcursul anului.

 

Recomandările pompierilor pentru rudele și îngrijitorii persoanelor vârstnice 

 • Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
 • Puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență!
 • Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
 • Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
 • Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
 • Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!
 • Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat!
 • Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
 • Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
 • Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
 • Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

 

ImagineImagineImagineImagineImagine

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Realitatea de Bihor