sursa: bihorstiri.ro

Rămas fără zoburi externe și cu un singur operator, Aeroportul Oradea s-a transformat în ultimele luni într-o pistă de aterizare pentru cursele Tarom care duc și aduc parlamentarii bihoreni de la București, prețurile practicate de transportatorul român fiind inaccesibile publicului larg.

S-au făcut multe speculații în presa locală privind motivele care au dus la această situație, însă, cel care adorit să clarifice lucrurile este fostul Director al Aeroportului Oradea, domnul Gheorghe Pasc. Acesta a demisionat din funcție pe data de 2 septembrie, iar azi în compania ziariștilor a prezentat modul în care, președintele Consiliului Județean, domnul Pazstor Sandor, a sabotat în mod repetat activitatea Aeroportului.

Momentul care l-a determinat pe Pasc să-și anunțe demisia a avut loc în luna iunie, când răspunzând la o interpelare a liderului grupului liberal, Ionel Avrigeanu pe tema viitorului Aeroportului Oradea, a spus că „suntem în faza finală de discuţii cu 4 companii aeriene” pentru reluarea zborurilor internaţionale. Acest răspuns însă se pare că l-a deranjat pe președintele Pazstor.

„Am fost chemat la preşedinte şi a venit de la el o reacţie pe care nu am înţeles-o. Mi-a spus: «cât timp sunt preşedinte, vă interzic să mai discutaţi cu vreo companie aeriană». Lângă mine era domnul Bimbo. Am întrebat de ce şi le-am spus că orice dispoziţie se dă în scris. Mi-a spus: «vă interzic să discutaţi cu Wizzair sau Ryanair, puteţi să discutaţi eventual cu Tarom sau cu alte companii». În condiţiile acestea, le-am zis, eu nu pot să îmi îndeplinesc mandatul, îl depun şi plec de la Aeroport”, a spus Pasc.

Analizând modul în care conducerea CJ Bihor a gestionat Aeroportul Oradea, fostul manager, eliberat de obligativitatea confidențialității, mărturisește că are dubii vis a vis de bunele intenții ale conducerii CJ Bihor privind viitorul Aeroportului:

„Nu a fost o demisie, ci o depunere a mandatului. Am renunţat la mandat pentru că nu mă lăsau să îmi îndeplinesc atribuţiunile. Abia acum îmi dau seama că este ceea ce apare în presă: trebuie ca Oradea să nu mai aibă zboruri, din moment ce mi se interzice să vorbesc cu companiile aeriene”.

Nici lucrările la noul terminal nu decurg conform planulurilor. Deși este terminat așa cum spune Pasc în proporție de aproximativ 95%, achizițiile rămase sunt cele mai costisitoare, aceastea privind sistemele de securitate. Cu toate că lucrările trebuiau terminate de mai bine de un an, terminalul nu este nici acum operațional, iar Consiliul Județean nu pare a fi preocupat de acest lucru:

„Constructorul, din cauza unor probleme organizatorice şi financiare, nu a putut să-şi îndeplinească contractul, trebuiau să fie gata la 10 august 2018. Am informat CA (Consiliul de Administrație) în iunie sau iulie că vom factura penalităţile maxime în valoare de 3,2 milioane lei, am informat doar, nu am cerut aprobare, pentru că nu e competenţa CA, ci a managerului. Conform contractului, dacă în 28 de zile nu plătesc factura, reţinem din facturile următoare. În momentul de faţă, cu factura din luna august, înainte să plec eu, s-au recuperat toate penalităţile. Dar cei de la UTI tot treceau pe la Judeţ, iar de acolo le promitea cineva că nu se vor lua penalităţile. De ce mergeau la Judeţ, din moment ce contractul e semnat cu Aeroportul?”a spus Pasc.

Pe lângă faptul că lucrările sunt întârziate, CA al Aeroportului a luat o decizie cel puțin bizară, hotărând anul acesta ca toate plăcuțele și inscripțiile din Aeroportul Oradea să fie și în limba maghiară, pe lângă română și engleză:

„Nu au vrut să înţeleagă că vom fi primul aeroport din România în care inscripţiile vor fi şi în limba maghiară. E o hotărâre a CA din acest an. Eu mi-am spus punctul de vedere, că nu e în conformitate cu reglementarea europeană, care spune că inscripţionările se fac în limba oficială a statului şi în limba engleză, care este limba internaţională. Dacă se hotărăşte altfel, se face prin hotărâre a administraţiei locale. Le-am spus că nu e dreptul CA să hotărască cum se inscripţionează aeroportul. Eu înţeleg că e dreptul Primăriei pe raza căreia se află aeroportul. Să decidă CJ împreună cu Primăria Oradea. Nu au vrut, au hotărât ei, s-a comunicat constructorului că toate panourile se vor face şi în limba maghiară”, a relatat Pasc.

După plecarea managerului Pasc, favorită la postul vacant este Cristina Antik, protejată UDMR. Nu este încă foarte clar ce o recomandă pe doamna Antik pentru această pozitție de conducere, dânsa activând în cadrul aeroportului Oradea pe postul de contabilă.

Mai jos puteți urmări întreaga conferință de presă a domnului Pasc.

Conferință de presă

Conferință de presă a fostului director al Aeroportului Oradea, domnul Gheorge Pasc.

Publicată de Realitatea De Oradea pe Joi, 19 septembrie 2019