Fostul director general al Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR), Victor Sandu, a fost reținut, luni, de procurorii DNA, pentru luare de mită, în legătură cu niște lucrări hidrotehnice în județul Bihor. Reținut a fost și un reprezentant al unei societăți comerciale, pentru dare de mită. De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, Victor Sandu a pretins mită de circa un milion de euro de la un om de afaceri în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială  cu ANAR.

„În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.
Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor” se arată în comunicatul DNA.
Procurorii DNA susțin că banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul lui Victor Sandu, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.

Atât fostul director general al ANAR Victor Sandu, cât și omul de afaceri care i-a dat acestuia mita de un milion de euro vor fi prezentați astăzi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Sursa foto: euroolteniainfo.com

 

 

Sursa: Realitatea de Bihor