Mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, face apel la o „zi a mâniei” pentru a condamna explozia de marţi seara, soldată cu sute de morţi, de la un spital din Gaza, acuzând Israelul pentru acest „masacru”. Evenimentul, a cărui responsabilitate este pusă de armata israeliană pe seama unui tir ratat al Jihadului Islamic, complică şi mai mult o deplasare deja tensionată a preşedintelui american Joe Biden în Israel prevăzută pentru miercuri. 

Biden şi-a amânat în ultimul moment escala în Iordania, după ce Ammanul a anunţat că anulează summitul regelui Abdullah cu şeful Casei Albe, preşedintele Egiptului şi liderul Autorităţii Palestiniene.

„Fie ca mâine, miercuri, să fie o zi a mâniei împotriva inamicului”, a îndemnat Hezbollah, calificând explozia de la spitalul din Gaza, care s-ar fi soldat cu peste 500 de morţi, drept „masacru” şi „crimă brutală”, scrie The Times of Israel.

Forţele de apărare israeliene susţin că o rachetă lansată greşit de Jihadul Islamic a provocat explozia de la spitalul din Gaza, în care ar fi fost ucise sute de persoane, scrie news.ro. Însă Hamas şi majoritatea naţiunilor arabe au dat vina pe Israel. 

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein s-au alăturat Egiptului, Iordaniei şi Turciei, acuzând Israelul pentru bombardamentul asupra spitalului Al-Ahli din oraşul Gaza.

„Această evoluţie periculoasă obligă comunitatea internaţională să renunţe la standardele duble pe care le-a folosit pentru a aplica selectiv dreptul internaţional atunci când este vorba de practicile criminale israeliene şi necesită o poziţie serioasă şi fermă pentru a oferi protecţie civililor lipsiţi de apărare”, a afirmat Ministerul de Externe al Arabiei Saudite, într-un comunicat. 

Ministerul de Externe al Bahrainului a transmis că solicită „o încetare urgentă a focului în Gaza” şi îşi afirmă „sprijinul pentru orice efort regional sau internaţional care ar putea detensiona şi opri violenţa, precum şi pentru a relansa procesul de pace” şi a lucra la o soluţie cu două state.

Consilierul preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a deplâns „tragedia umană şi scenele îngrozitoare cu oameni nevinovaţi ca urmare a atacului israelian”, adăugând într-un tweet că civilii nu trebuie să fie vizaţi, în conformitate cu dreptul internaţional.

De altfel, Emiratele Arabe Unite şi Rusia au cerut pentru miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conflictului israeliano-palestinian, în urma exploziei de la spital.Regele Abdullah al Iordaniei s-a alăturat Egiptului şi a acuzat Israelul pentru atacul cu rachete asupra Spitalului Baptist din oraşul Gaza. Ammanul a anulat summitul pe care urma să-l găzduiască miercuri şi la care trebuiau să participe Joe Biden, preşedintele egiptean şi liderul Autorităţii Palestiniene.

Ulterior, Casa Albă a anunţat că Joe Biden îşi amână deplasarea în Iordania.