Filiera controversată prin care generalul Florian Coldea ar fi ajuns în anturajul premierului Albaniei, Edi Rama. O variantă speculată de presă este că acesta ar fi ajuns acolo prin Monica Macovei care este apropiată a actualului Guvern din Albania, dar și a marelui susținător al albanezului, magnatul George Soros. Jurnaliștii Realitatea PLUS au încercat să obțină un punct de vedere de la Monica Macovei, însă aceasta a refuzat categoric să ofere informații. 

Monica Macovei, cunoscută drept promotoarea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului General, este bine ancorată și în Albania, susține presa. Încă din 1995, ea a lucrat ca expert pe justiție pentru Consiliul Europei, participând la misiuni în Albania și stabilind de atunci primele conexiuni. Între 2009 și 2019, Macovei a fost parlamentar european și șefă a Delegației PE la Comitetul parlamentar. Din acea poziție, Macovei ar fi avut contacte directe și strânse cu Edi Rama, devenit încă din 2013 premierul Albaniei.

Conform presei albaneze, Macovei era mai mult decât un simplu sfătuitor al premierului. Între cei doi s-ar fi format o relație de prietenie, după cum menționa o publicație albaneză în 2019. De altfel, Macovei s-a remarcat deschis de-a lungul anilor ca un susținător vehement al guvernelor Edi Rama și un critic dur al opoziției.

Mai mult, Macovei s-a poziționat și ca o luptătoare împotriva drogurilor albaneze, iar presa de acolo a mai venit cu o teorie controversată: marele susținător al premierului este George Soros, cunoscut și ca mentor al Monicăi Macovei. Ba chiar, se spune că ar fi fost creatorul său ca ministru al Justiției, în 2005.

Prin ONG urile pe care le deține, George Soros ar fi ajuns de altfel, în anturajul guvernelor mai multor țări și tot astfel ar fi reușit să-și pună amprenta și să influențeze.

„ONG-urile… unele sunt bune, dar sunt multe printre ele care acționează ca o grupare subversivă cu scopul de a submina stabilitatea și integritatea țărilor. Acționează precum un fel de serviciu de informații paralel care este mereu acolo atunci când vine timpul ca un guvern să fie răsturnat”, declara Richard Black, senator SUA de Virginia.

Legăturile strânse dintre aceștia au făcut ca presa să lanseze speculații și despre modul în care Florian Coldea a ajuns în anturajul premierului albanez.

Sursa: realitatea.net