CSM CSU Oradea va încheia sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19 pe podium. Roș-albaștrii nu pot să coboare mai jos de locul pe care îl dețin la ora actuală, al 3-lea, cu două etape rămase de disputat.

Formația antrenată de Cristian Achim și Milan Mitrovic s-a asigurat că va încheia pe locul al 3-lea prin victoria repurtată la Sibiu, scor 72-70, în cadrul etapei a 8-a din Grupa Roșie. În urma acestui rezultat, CSM-ul are un bilanț general de 14-8 și se menține pe ultima treaptă a podiumului.

CSM CSU Oradea mai are două partide de disputat din sezonul regulat. Este vorba despre jocul cu U-BT Cluj-Napoca, pe teren propriu, respectiv cel cu BCM U FC Argeș Pitești, în deplasare.

Indiferent de soarta acestor partide, formația bihoreană nu mai poate coborî și nici urca în clasament, fiind la două victorii în urma celei de-a 2-a clasate, U-BT Cluj-Napoca. Această grupare a învins de trei ori în sezonul regulat pe CSM CSU Oradea, astfel încât la o eventuală situație de egalitate în doi avantajul va fi de partea echipei de pe Someș. În schimb, la un caz de egalitate cu SCM U Craiova, formația bihoreană este avantajată de cele trei victorii din patru dueluri directe consemnate.

Va fi cea de-a 2-a clasare consecutivă pe locul al 3-lea la încheierea sezonului regulat pentru CSM CSU Oradea. În sezonul precedent, roș-albaștrii au fost devansați la încheierea fazei regulate de U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu, aceleași echipe care o întrec și la această oră în clasament.

Totodată, se consemnează a 5-a clasare pe podium la capătul sezonului regulat. Cele mai bune clasări la încheierea sezonului regulat s-au consemnat în sezoanele 2012/13, 2013/14 și 2015/16. De fiecare dată Oradea a accesat playoff-ul de pe locul al 2-lea la capătul fazei regulate în aceste stagiuni.

În fine, va fi pentru a 6-a oară în istoria CSM CSU Oradea ca în primul tur să beneficieze de avantajul terenului propriu. Celelalte situații similare s-au consemnat în sezoanele când a terminat faza regulată pe podium, respectiv în sezonul 2016/17, când s-a situat pe locul al 4-lea la capătul ultimei etape din TOP 6.

Așadar, în perspectiva primului tur din playoff 2019, devine limpede că CSM CSU Oradea se va duela cu ocupanta locului 6 la încheierea sezonului regulat. SCM Timișoara și BCM U FC Argeș Pitești se află în duel direct pentru locurile 5-6, astfel încât una dintre aceste formații, pe care CSM CSU Oradea le-a întâlnit în primul tur al playoff-ului în ultimele două ediții de campionat, va fi oponentul.