Primarii celor două orașe vecine – primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan şi omologul său din Debreţin, Papp László – au avut zilele acestea un război al declarațiilor pe tema zborurilor de pe aeroporturile din fiecare oraș.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată la primăria Oradea, răspunzând unei întrebări din partea presei, Ilie Bolojan a declarat că „trebuie început un dialog serios cu Aeroportul din Debreţin şi Primăria din Debreţin, cu cei care sunt acţionari, pentru a se analiza posibilitatea unei alianţe şi colaborări, pentru că noi suntem într-un triunghi în această zonă: între Cluj, Debreţin şi Timişoara. La o distanţă de circa 60 de kilometri, cele două aeroporturi din Debreţin şi Oradea interferează, motiv pentru care nu există decât două variante de lucru: fie o competiţie dură cu vecinii, caz în care ambele aeroporturi vor avea de pierdut, fie o colaborare, o alianţă.”

Conform legislației europene, două aeroporturi aflate la o distanță mai mică de 100 km unul față de celălalt, nu pot oferi subvenții unor curse spre aceași destinație. Cele două orașe fiind situate la 60 de km distanță, intră sub incidența acestei legi.

Aflând despre declarația omologului său din Oradea, primarul Papp László a transmis un comunicat de presă prin care a respins, însă, orice colaborare între aeroporturi. În cadrul acelui comunicat, se aprecia că aeroportul din Debreţin „a devenit cel mai important din regiune”.

„Dacă cineva ne transmite să colaborăm, pentru că în caz contrar vom fi în competiţie, nu ne speriem. Dacă nu s-a observat încă, între Aeroportul din Oradea şi cel din Debreţin competiţia a existat şi în trecut şi există şi în prezent. Ţin să subliniez că între operatorii celor două aeroporturi nu există discuţii de niciun fel.”, transmite primarul din Debrețin, conform presei maghiare.

Chestionat pe baza acestor informații, într-o altă conferință de presă, Ilie Bolojan a întărit că i se pare un gest de normalitate și poarte o discuție cu omologul său pe această temă. Și având în vedere că reprezentanții CJ Bihor nu au purtat astfel de discuții, va iniția acest dialog. În același timp, Bolojan consideră că dezvoltarea aeroportului este o chestiune strategică pentru orașul Oradea şi pentru judeţul Bihor, nu o dispută politică locală, cum sugerează primarul Debreţinului. În acest sens, Bolojan a transmis că în cazul în care nu se va găsi o formulă de colaborare, cele două aeroporturi vor intra în competiţie.

„Niciun partid politic nu cred că spune că aeroportul nu este important şi că nu doreşte să zboare de pe Aeroportul din Oradea în Europa sau la Bucureşti, către mai multe destinaţii sau mai ieftin. Nu există o dispută locală pe tema asta. Dar noi, spre deosebire de alţii, credem că se poate. Alţii, din păcate, au dovedit că nu au putut”, a declarat Bolojan.