Cu ocazia Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Uniunea Femeilor Bihor a organizat, luni, 26 noiembrie, în sala mare a Primăriei Oradea, o conferință interactivă având ca temă cauzele și metodele de prevenire a acestui fenomen.

Conferința a fost moderată de președinta Uniunii Femeilor Bihor, profesor Ana Pop.

La eveniment au participat elevii de la Colegiul Economic Partenie Cosma și de la Liceul Teoretic Lucian Blaga.

Din partea Primăriei Oradea a luat cuvântul purtătorul de cuvânt al instituției, d-na Anca Grama. „Putem evita violența dacă ne respectăm mama, fiica, sora, soția, aproapele în general. Prin comunicare, prin armonie și vorbă bună putem diminua acest fenomen al violenței, care din păcate a luat din ce în ce mai multă amploare în ultima perioadă de timp. Cauzele pot fi diverse de la lipsa educației, la sărăcie, la lipsa unor modele comportamentale. Faptul că Uniunea Femeilor pune accent pe educația în acest sens și faptul că vă implică și pe voi, tinerii, este cu siguranță un pas înainte pentru combaterea acestui fenomen”, a spus Anca Grama.

Prima parte a conferinței a fost dedicată identificării, alături de elevii prezenți, a cauzelor care generează violență. Printre aceste cauze au fost enumerate: lipsa de educație, sărăcia, diverse boli, stima de sine scăzută a autorilor violenței, creșterea tinerilor într-un mediu care instigă la violență etc.

Profesoara Manuela Climpe de la Colegiul economic Partenie Cosma a vorbit despre violența verbală, ca precursor al violenței fizice, subliniind rolul deosebit de important pe care îl au școlile în educarea limbajului.

Apoi au fost dezbătute metodele pentru combaterea violenței, printre acestea fiind amintite: educația în școli, combaterea discriminării de orice fel, comunicarea, apelarea la ajutorul de specialitate al psihologului etc.

La final, organizatorii au pregătit un concurs de cultură generală, elevii care au știut răspunsurile corecte fiind premiați cu diverse premii.