Bienala de Arhitectură Transilvania 2021 debutează pe 15 octombrie 2021, simultan în Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Baia Mare și Alba Iulia. Manifestările se vor încheia pe 30 octombrie, atunci când va avea loc decernarea premiilor BATRA.

 

Tema ediției 2021 este ”(.com)unitate” și este inspirată de nevoia profesioniștilor de a se implica în comunitate, după această perioadă în care cu toții ne-am redescoperit și ne-am redefinit, transmit organizatorii.

 

”Am ajuns la a cincea ediție de BATRA și, ca la fiecare ediție de până acum, ne dorim să fie un eveniment cu valoare educativă prin care să prezentăm activitatea membrilor  filialelor Ordinului Arhitecților din România participante, dar și să monitorizăm și să definim viziunea și direcția arhitecturii recente. Fiecare ediție are un concept bine definit, structurat ca un program cultural și educativ, cu vernisaje, expoziții, conferințe, ateliere, prezentări interactive, mese rotunde, tururi ghidate și gale”, spune Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania.

 

Evenimentele programate în cadrul ediției din acest an sunt adaptate particularităților locale din cele cinci orașe participante, fiecare filială implicată având un program propriu. Printre acestea amintim prezentări de carte ale unor arhitecți și urbaniști de renume, cum ar fi Vasile Mitrea și Marian Lazăr în dialog cu Șerban Țigănaș, Alexandru Răuță sau Silviu Medeșan, workshopuri de vizualizare arhitecturală sau de tehnici de comunicare și oratorie pentru arhitecți, sesiuni de consultanță gratuită cu un arhitect pentru publicul larg, tururi ghidate sau conferințe și prezentări pe teme de interes, cum ar fi economia circulară.

Mai mult, pentru a conecta întreaga țară cu demersul arhitecților, BATRA va fi gazda unui eveniment unic în România, ajuns deja la cea de-a doua ediție: Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură, în cadrul căreia sunt expuse lucrările celor mai mari anuale sau bienale de arhitectură organizate în România, în ultimii doi ani.

 

 

 

Sursa: Realitatea de Maramures