În timp ce scandalul generat de limitarea plăților cash de anul viitor continuă la noi în țară, Banca Centrală Europeană propune măsuri dure împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cash. Oficialii Băncii susțin că trebuie reglementat faptul că magazinele și furnizorii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată.

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, pentru a se asigura că bancnotele rămân un mijloc sigur de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri, dacă aceste practici devin mult prea răspândite. 

„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a transmis, recent, instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. 

„În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE. Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect.