DSP Bihor transmite printr-un comunicat de presă o avertizare privind riscurile consumului de ciuperci din flora spontană (păduri, pășuni).
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală, deces. În cazul apariţiei unora dinaceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.
Direcția de sănătate publică recomandă consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor.
De asemenea, se recomandă evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni)neimplicarea copiilor în procesul de culegere aciupercilor,supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă!
Un aspect foarte important este că ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug.
Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt
indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismu lui diferit de cel al omului.
În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.