În dimineața zilei de luni, 13 mai a.c., în jurul orei 06.55, Staţia de Pompieri Ștei a fost alertată pentru stingerea unui incendiu produs la construcție situată pe strada Plopilor din localitate.

În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau violent în interiorul și la acoperișul unui garaj, existând pericolul extinderii acestora la o construcţie auxiliară aflată în apropiere. Pentru localizarea și lichidarea incendiului, echipajele de pompieri militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă timp de aproximativ 50 de minute, reușind să stingă incendiul în limitele găsite și să împiedice propagarea flăcărilor la construcția învecinată.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un conductor electric improvizat.

Ca urmare a producerii incendiului au ars circa 20 de metri pătrați perete din lemn, aproximativ jumătate din acoperișul garajului (30 de metri pătrați), 15 pui de găină, două biciclete, o motocoasă și o drujbă.

 

 

 

Sâmbătă, 11 mai a.c., pompierii Detașamentului Salonta au intervenit pentru gestionarea unui eveniment similar, produs la o magazie din cadrul unei gospodării din localitatea Arpășel, comuna Batăr.

În urma producerii incendiului au ars diferite bunuri depozitate în construcția afectată de flăcări (30 de scânduri, o ușă, o motocoasă și lemne de foc) .

Și în acest caz, cauza probabilă a fost de natură electrică, evenimentul fiind provocat, cel mai probabil, de un conductor electric defect.

 

 

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

 

NU IMPROVIZAŢI!

•Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

•Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

 

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

•Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

•Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

•Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

•Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

•Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

•Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

•Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

•Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

 

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

•Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

•Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.