Recent, lumea a fost șocată de un atac masiv al grupării Hamas, care i-a luat prin surprindere chiar și pe cei mai avizați experți în securitate ai Israelului. Doi ani de zile, Hamas s-a pregătit în tăcere pentru acest moment, în timp ce serviciile secrete israeliene păreau să fie cu ochii în altă parte. Cum e posibil așa ceva?

De la început, povestea oficială sună cam ciudat. Se spune că liderii Hamas au reușit să păcălească serviciile israeliene, arătându-se ca și cum ar fi renunțat la conflict și s-ar concentra pe economie. Între timp, se antrenau pe față pentru atac, dar Israelul a luat aceste antrenamente drept simplă lăudăroșenie. Serios?

Apoi, sunt detalii care ies în evidență. În ultima vreme, atenția forțelor de securitate israeliene a fost concentrată pe tensiunile din Cisiordania și din jurul Moscheei Al-Aqsa, din Ierusalim. Dar chiar și așa, e greu de crezut că aceste probleme ar fi putut să distragă atât de mult atenția, încât să nu observe un pericol iminent chiar la granița lor.

Mai mult, atacul a avut loc în timpul unei sărbători evreiești, când erau mai puțini soldați în serviciu. Dar, totuși, cum a putut un grup terorist să pregătească un atac de o asemenea amploare fără ca nimeni să bage de seamă?

Și nu în ultimul rând, forțele israeliene de lângă Gaza s-au obișnuit cu atacuri cu rachete, dar nu erau pregătite pentru un asalt terestru. Această neglijență pare să fie dincolo de înțelegere, având în vedere ce preț pune Israel pe securitate.

Povestea oficială are multe lacune și ridică multe semne de întrebare. Poate că serviciile secrete israeliene au fost cu adevărat păcălite, dar această versiune pare greu de înghițit.