Orădenii care vor hrăni pisici sau porumbei pe domeniul public vor fi pasibili de amendă. Primăria Oradea pregătește un regulament privind spaţiile verzi prin care vrea să interzică hrănirea animalelor aflate în libertate pe raza municipiului.

Noul regulament va avea aplicabilitate pe spațiile verzi din municipiul Oradea și va conține și animite norme privind protecția mediului. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a explicat că pregătirea unui astfel de regulament a venit în urma faptului că hrănirea pisicilor și porumbeilor pe spațiul public creează disconfort multor orădeni, care au reclamat acest lucru la Primărie.

„Una din prevederile regulamentului va fi de a interzice hrănirea animalelor pe domeniul public, cum ar fi pisici şi porumbei. În anumite zone acestea au depăşit un număr rezonabil şi provoacă deranj”, a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanții Primăriei spun că aceste animale hrănite pe spațiul public produc excremente, fac mizerie și sunt purtătoare de boli. Mai mult, porumbeii ciugulesc tencuiala de pe fațade, deci ar fi distrugători. Autoritățile locale au speranța că nehrănirea animalelor pe domeniul public va conduce la reducerea firească a numărului acestrora.

Până în momentul de față nu s-a luat în discuție obligarea populației la sterilizarea pisicilor, așa cum se întâmplă în cazul câinilor fără pedigree. Potrivit proiectului, cei prinşi că hrănesc animalele vor fi sancţionaţi cu amendă între 200 şi 500 lei. Regulamentul ar putea intra în dezbatere publică până la finalul acestei luni.