În municipiul Oradea va fi înființat un incubator de afaceri, a anunțat joi primarul Florin Birta. Prin intermediul acestui proiect, firmele nou înființate și cele care au o vechime de maxim doi ani vor primi servicii suport pentru a face față în mediul concurențial pe termen lung. Proiectul, denumit „Cresc Oradea mare”, este în valoare de 18.576.824,39 lei cu TVA, din care contribuția municipiului Oradea este în cuantum de 10,4 milioane lei, restulsumei fiind asigurată din fonduri europene.

 
 
 
 
„Susținerea antreprenorilor este unul dintre obiectivele noastre. Înființarea unui incubator de afaceri care să sprijine firmele nou înființate și pe cele cu un istoric scurt de funcționare (maxim 2 ani) prin servicii suport în afaceri, va da șanse crescute acestora de a face față mediului concurențial și de a supraviețui pe termen lung”, a anunțat primarul Florin Birta, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, un alt obiectiv atins prin înființarea acestui incubator este cel prin care se va putea reabilita o clădire nefolosită, centrală, ce se află într-un stadiu avansat de degradare, fostul Spital nr.5, de pe strada Louis Pasteur, cu o suprafață utilă de 2200 mp, aflată în proprietatea municipiului.
Joi, edilul orădean a supus spre aprobare către Consiliul Local Oradea documentația tehnică la faza proiect tehnic a indicatorilor tehnico-economici ai investiției.
„Finanțarea investiției va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Proiectul tehnic este gata, în urma licitației efectuate de către Primăria Oradea o firmă din Timișoara a câștigat proiectarea și a finalizat acest proiect. Valoarea totală a investiției se ridică la 18.576.824,39 lei cu TVA, din care contribuția municipiului Oradea este în cuantum de 10,4 milioane lei. Diferența de 8 milioane lei este finanțată din fonduri europene, iar partea noastră de contribuție la acest proiect o vom asigura din creditul care a fost aprobat în ședința CL în luna ianuarie și contractat de către Primăria Oradea.
În urma reabilitării clădirii, se va amenaja spațiul de desfășurare a activității de incubare cuprinzând în total 20 birouri pentru start-up-uri, 30 spații de lucru în open space, 6 ateliere – spații suport pentru firmele incubate, săli de evenimente și training.
Până la depunerea proiectului de finanțare trebuia să alegem un operator care va administra acest incubator de afaceri. Printr-o procedură publică a fost selectată Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, care se va ocupa de administrarea acestui incubator de afaceri după ce el va fi finalizat și va fi dat în folosință. Cred că acest incubator va crește competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii din Oradea”, a mai precizat Florin Birta.

Sursa: Realitatea de Bihor