Adina Vălean, propunerea României pentru postul de comisar european, va fi audiată în Comisia pentru transporturi a Parlamentului European săptămâna viitoare, repsectiv joi, 14 noiembrie. Și audierea celorlalți doi candidați care au mai rămas – cel propus de Ungaria, respectiv propunerea Franței – vor avea loc în aceeaș zi în comisiile competente pentru portofoliile care le revin.

Anunțul a fost făcut vineri de un purtător de cuvânt al Parlamentului European. Decizia a fost luată de liderii principalelor grupuri parlamentare, reuniți în Conferința Președinților. În prealabil, este nevoie însă și de un aviz de la Comisia JURI.

Astfel, Adina Vălean ar urma să fie audiată joi, 14 noiembrie, în intervalul orar 13:00 – 16:00 (ora Bruxelles-ului).

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI), care este abilitată să verifice eventualele conflicte de interese în cazul comisarilor europeni desemnaţi, se va reuni la 12 noiembrie pentru a analiza declaraţiile de avere ale candidaţilor francez, ungar şi român, a informat Euobserver, citat de Agerpres.

Europarlamentarul Rareș Bogdan declara, joi, la Digi24, că Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, a participat la aceste discuții din Conferința Președinților, la care s-a stabilit acest calendar și de aici a rezultat urgența nominalizării candidatului din partea României.

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o miercuri pe Adina Vălean pentru a prelua funcția de comisar european pentru Transporturi,