În intervalul 21.09 – 22 septembrie a.c., echipajele de pompieri militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au intervenit pentru stingerea a 16 incendii produse la terenuri virane, pășuni, miriști și lanuri de porumb și a unui incendiu izbucnit la o locuință.

Astfel, sâmbătă, echipajele Gărzii de Pompieri 1 Mai, Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Secției de Pompieri Beiuș, Gărzii de Pompieri Sălard, Stației de Pompieri Aleșd și ale Detașamentului de Pompieri Salonta au acționat pentru stingerea a șapte incendii de vegetație uscată produse la terenuri virane situate în Sânmartin, Sântelec, Beiuș, Fegernic, Uileacu de Criș și la o pășune de pe raza localității Salonta.

Evenimentele menționate, generate cel mai probabil, de folosirea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, respectiv, în trei din cele șapte situații, de fumatul în locuri nepermise, s-au soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de peste 43 de hectare, a cca. 2 metri liniari gard de lemn și a 5 pomi fructiferi.

 

Tot sâmbătă, pompierii Detașamentului 2 Oradea au stins un incendiu produs la o gospodărie situată pe strada Dealul Viilor din Paleu, unde flăcările, care se manifestau la vegetația uscată, pe o suprafață de circa 3500 metri pătrați, s-au extins și la locuință. Intervenția operativă a echipajelor de pompieri a împiedicat propagarea incendiului la încăperile casei, pagubele constând în aproximativ patru metri pătrați din izolaţia de polistiren a fațadei.

 

În seara aceleiași zile, în jurul orei 22.45, echipajele Stației de Pompieri Săcueni au intervenit în localitatea Roșiori, unde au localizat și lichidat un incendiu izbucnit în dormitorul unei locuințe, cel mai probabil din cauza unui burlan de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. Incendiul a fost stins cu rapiditate, pagubele fiind limitate la o canapea.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

 

 

Duminică, 22 septembrie a.c., pompierii Gărzii Tinca, Detașamentului Salonta și ai Detașamentului 1 Oradea au intervenit pe raza localităților Tinca, Lăzăreni, Inand, Ineu, Husasău de Criș și Oradea, pentru stingerea a șapte incendii produse la terenuri virane, pășuni, miriști și culturi de porumb.

În urma producerii evenimentelor, a căror cauză probabilă a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars culturi de porumb pe o suprafață de peste două hectare, circa 14 hectare de vegetație uscată și 6 pomi fructiferi.

 

 

În data de 23 septembrie a.c., între orele 00.30 -01.00, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au desfășurat o operațiune similară, acționând pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la un teren viran situat în localitatea Tileagd, pe o suprafață de circa un hectar.

 

 

 

Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente

 

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe și anexe gospodăreşti, fapt ce, din nefericire, a generat în unele situaţii, nu doar pagube materiale, ci și victime umane.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere crește în această perioadă pe fondul secetei, instituţia noastră reamintește bihorenilor, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;

– Permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.